IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Оправдано ли е монтирането на АГУ на колата и за колко време се изплаща?

Финасовата страна на нещата зависи основно от пробега на автомобила

Отговорът на този въпрос е добре известен за опитните водачи на моторни превозни средства, но не са малко и онези, които се чудят удачно ли е да монтират газова уредба и за колко време ще им се изплати тя.


газова уредба


Първото, което трябва да знаете е приблизително колко километра изминавате с автомобила на годишна база. Ако пробегът е под 5 000 километра, то от финансовата страна на нещата, монтирането на АГУ не е оправдано.

Ако бензиновата ви кола харчи повече от 10 литра на 100 километра и изминавате разстояние от над 10 000 километра на година, то монтирането на АГУ е препоръчително от гледна точка на икономия.

При положение, че изминавате над 20 000 километра годишно, при цена на бензина 2.30 - 2.40 лв. и тази на пропан-бутана, която е приблизително наполовина, елементарни сметки показват, че дори и по скъпа АГУ ще се изплати за една година.

А е добре известно, че колите с АГУ са доста по-екологични от тези, движещи се на бензин. Освен, че ще се движите по-евтино и по-екологично, АГУ-то си има и своите недостатъци. Основният е свързан с качествен монтаж, който у нас се извършва на много малко места.

Допитайте се до специалист, за да разберете дали вашият двигател е подходящ за монтиране на АГУ. При някои мотори могат да се получат повреди, свързани с дюзите, с бензиновата помпа и др. Като цяло обаче, изминавате ли повече километри, придвижването на газ излиза доста по-изгодно.

0 от 500
  • #29
    7 rate up comment 23 rate down comment
    Бастри ( преди 2 години )
    Отговора е еднозначен - газ не.Карах автомобил на газ , ремонти , пари , разходи , никаква рентабилност.Една вечер спорих за газовите уредби с шеф на голяма фирма за монтаж.Голям спор беше , с доводи , с аргументи.Когато се понапи опонента каза - Виж какво , прав си , но никога няма да го призная , защото ще си загубя бизнеса.ПС.Има една максима за допустима цена.Както и да въртиш и сучеш , някой по умен го е измислил.На каквото и да караш , разходите са еднакви.
  • #28
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    30-ти , това са ти допълнителни разходи , нали продължаваш да поддържаш и двигателя , там да не би да си спрял да сменяш или филтри?
  • #27
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    не е като да няма системи за смазване със специално масло; 450 000 км на газ си е бая
  • #26
    12 rate up comment 4 rate down comment
    газа ( преди 2 години )
    Карам вече 83000 на газ. Разходи за поддръжка 30лв. за смяна на мембрана и филтри на 20000км, има няма 100лв разходи.
  • #25
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Георгиев ( преди 2 години )
    Ланчия Yна газ. Много съм доволен. Да дадох повечко пари 780лв. Ми излезе всичко, газова, монтаж,регистрация и преглед. Но при условие че не падам под 25 хил на година. Много е добре. Лично аз съм доволен.
  • #24
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Ivanov ( преди 2 години )
    Moyata kola e golf3 mi..Gradsko mi dava razhod11 benzin.. Slojih si gazovo Lovato.. Sega razhoda mi e 12 gaz na 100km taka, che za mensi e na dalavera da se postavi gazova uredba... Struvashe mi 400lv gazovoto s montaja
  • #23
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Нада ( преди 2 години )
    Карам по 35000км на година, качествената газова за моята кола беше 1600лв. При разход 11.7 бензин/13 газ на магистрала и разлика в цената от 1.10лв (да го сложим 1 лв заради разликата в разхода) на 10000км изразходвам 1300 литра газ или 1300 лв спестени
  • #22
    20 rate up comment 39 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Аз разбирам да сложиш газово на Тойота Авенсис, ок вижда се че човека нама възможност да извади пари да си купи бетзин, бедните хора пораждат съчувствие, но като вида някой с Мерцедес s500 да зарежда газ, не знам дали разбира колко смешен е в очите на хората, няма пари за бензин а си купил бохемска кола.. смях. Това да ти мирише колата на п.ръдня, всички които са се качвали в кола с газово знаят за какво говоря, пък да се надуваш с премиум кола е мега унижение и пада голям смях.
  • #21
    23 rate up comment 3 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 2 години )
    Всеки си има своя теория. Правилният отговор дава математиката.
  • #20
    38 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Когато сложих газ преди 450 000 км ми казаха, че ще ми изгорят клапаните. Още ги чакам, сигурно ще е тези дни. Тойота Авенсис.