IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЗAЗ се завръща на сцената с кросоувър

Наследникът на легендарните „Запорожец“ е познат китаец (ВИДЕО)

Запорожският автомобилен строителен завод ще започне да произвежда кросоувър под собствената си марка ЗАЗ в края на 2022 година. Новият модел ще получи името „Одеса Крос“ (Odessa Cross) и ще се превърне в наследник на легендарните ЗАЗ-965 и ЗАЗ-968, както и на Tavria, Slavuta и ZAZ Chance, които са последните автомобили, произвеждани в завода.


ЗАЗ Одеса Крос


Засега няма официално потвърждение от производителя, но според вътрешна информация новият продукт всъщност е кросоувърът Besturn T77, който китайският концерн FAW произвежда от 2018 година. Този модел се отличава с модерен дизайн с голяма решетка на радиатора, на която ще бъде поставено логото на ЗАЗ, както и LED-оптика.

Кросовърът разполага с цифров приборен панел, съвременна информационно-развлекателна система, двузонов климатик, гласов асистент и панорамен покрив. В зависимост от конфигурацията, той може да бъде оборудван с 2 или 5 въздушни възглавници.


ЗАЗ Одеса Крос


Под капака на Odessa Cross ще бъде поставен 1,5-литров турбо двигател с мощност 160 к.с., който е съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия или 7-степенна роботизирана.

Според слуховете, началото на производството на модела е насрочено за края на 2022 или началото на 2023 година. Цената на автомобила ще бъде около 550 000 – 700 000 украинските гривни, което прави между 18 000 и 23 000 евро. В началото в завода само ще се сглобяват доставени от Китай комплекти, но по-късно ще стартира и пълноценно производство.


Снимки и видео: YouTube

0 от 500