IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американец сравни ЗАЗ с Chevrolet Corvair

Съветският модел се продава на цената на употребяван Ford Mustang

Автомобили, произведени от съветската автомобилна индустрия, все още могат да се намерят по нашите пътища. Повечето от тях обаче са в доста лошо състояние. Екземплярите в перфектно състояние са малко, но се срещат не само в бившите съветски републики и соцлагера, а и извън пределите на Европа.


ZAZ-968A


Един такъв "Запорожец" в идеално състояние се продава не къде да е, а в слънчева Флорида. Става дума за модела ЗАЗ-968A, произведен през 1978 г., който досега е изминал само 85 000 км. Въпреки впечатляващата си възраст, "украинският народен автомобил" е в отлично състояние. Поради това собственикът го е оценил на 10 000 долара. За тези пари в САЩ можете да си купите Ford Mustang на същите години, че и по-нов.

Още снимки - в галерията:

В обявата за продажбата собственикът споменава и няколко факта от историята на автомобила. По-специално се посочва, че ЗАЗ-968 има прилики с Chevrolet Corvair (двата модела са със задно разположен двигател с въздушно охлаждане, задвижване на задните колела. Руският президент Владимир Путин е имал такъв автомобил, а 43-ият лидер на САЩ - Джордж Буш-младши, се изказа навремето доста ласкаво за съветския модел. Това стана по време на посещението му в Москва през 2006 година, когато разгледа колата на Путин.

0 от 500