IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Старите коли са опасни? Това видео ще ви шокира!

Най-сигурният начин за избягване на инцидент си остава повишеното внимание

От време на време в интернет се появява видео, показващо резултатите от катастрофата на нова кола в сравнение с по-стар автомобил. Обикновено то се публикува от организация, провеждаща тестове за безопасност, като целта му е да покаже, че старите автомобили са много по-опасни в сравнение с новите, които са снабдени с различни модерни системи и технологии.


краш-тест


Изданието Motorius публикува два такъв клип, който показва именно краш-тестове със стари превозни средства. И от тях се вижда, че тези машини не издържат на сблъсък, като излагат на огромен риск шофьора и пътниците. Означава ли това обаче, че по-новите автомобили са и по-безопасни?

Всъщност, безопасността е относително понятие. Затова и правителствените агенции предлагат стандарти за безопасност, които се променят понякога само няколко месеци по-късно. И в случая няма спор дали по-новите коли са по-безопасни, а идеята е да се посочат някои фактори, които всеки на пътя трябва да знае.


краш-тест


Като начало - много от съвременните автомобили са далеч по-тежки. Всеки шофьор трябва да бъде наясно, че старата кола може да тежи по-малко, както и че теглото на ускоряващото превозно средство спрямо това на автомобила, движещ се в обратна посока, е един от основните фактори за щетите от евентуален сблъсък.

Друг момент, който трябва да се има предвид, е, че няма как да бъде наясно със състоянието на тези автомобили. Една кола на 50 години може да изглежда блестящо на външен вид, но не е ясно в какво състояние са шасито и каросерията. В повечето случаи, ако са оригинални, те ще се счупят много лесно.



И накрая - съществува факторът за разсейване. Най-сигурният начин за избягване на инцидент е да се шофира с повишено внимание. Разбира се, дори в такива случаи може да бъдете бъдете ударени от друг водач, но във всички, ако сте фокусирани върху пътя, рискът е по-малък.

Затова и сравнението между здравината на старите и новите автомобили е като сравнение на ябълки с портокали. Определено иновациите в съвременните коли ги правят по-безопасни, но от това видео става ясно, че в пълната картина е нещо повече от две превозни средства, които се удрят на пътя.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500
  • #4
    13 rate up comment 2 rate down comment
    младен ( преди 2 години )
    Имам едно приятелче дето ми възхвалява ауди 80 което е купил на старо, запазено. Колко било здраво, хубаво, ефтоно и т.н. Сума си и пъти му обеснявам че ако се плесне челно дори с ярис или фиеста него може и да не го извадят докато тия от среща ще са само с уплах ама не може да го вдене и това си е.
  • #3
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Марин ( преди 2 години )
    Истината е, че просто купетата са много по-здрави сега. Преди на никой не му е пукало за сигурността, най-малкото защото е нямало такъв трафик като сега и скоростта е била наполовина.
  • #2
    13 rate up comment 6 rate down comment
    Георги Г. ( преди 2 години )
    Като цяло да... и не. Да новите модели на един и същ производител са по - безопасни от старите му, това е винаги като правило. Но много хора биха останали шашнати какво би се случило ако старо Волво XC90 от 2003 - а година, с тресне с чисто новата Дачия Дъстър, 2021 - а година...
  • #1
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Гочето с голфа ( преди 2 години )
    Как така опасни?Ми нали тука един коментиращ "експерт" ни обясняваше колко качествени и ценни са старите дараци. Да за музея съм съгласен, но да излезеш на пътя с такава кола е тъпо. Това което гледате по Дискавъри, дето режат и препавят си е за сметка на облъчените клиенти дето плащат цената - често със здравето си.