IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камион удря кола "само" с 43 км/ч - какво се случва?

Огромната маса е много опасна дори при ниски скорости (ВИДЕО)

Колко тежи един камион-влекач? Около 7 тона, като толкова е и теглото на тегления прицеп, когато е празен. Това означава, че без никакъв товар камионът и прицепът тежат около 14 тона, което е колкото 10 леки коли. Ако товарната машина е пълна с около 24 тона, то общата маса е съпоставима с тази на 27 автомобила.


DEKRA


Сега си представете, колко може да бъде опасен този камион, ако водачът му заспи зад волана или отвлече вниманието си. Тази огромна маса стана неуправляема и буквално помита всичко по пътя си, като нанася огромни разрушения.

Експеримент на полската компания DEKRA Roadsafety показва, какво се случва, ако този истински снаряд не успее да спре със скромната скорост от 43 км/ч, както и колко е опасно лек автомобил да се окаже между два камиона.



Товарната машина буквално смила леката кола и я набутва под прицепа на движещия се отпред камион. Ако се съди по това, което е останало от машината, пътниците в нея не биха имали шанс до оцелеят.

Снимка и видео: DEKRA Roadsafety

0 от 500
  • #4
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ами то затова има жп транспорт по евтино по бързо и най вече безопасно за всички но няма европейска политика за развитие на товарния транспорт колко човешки съдби са премазали тираджиите не е истина финансовите вреди са за трилиони а човешките неизмерими
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В последните години в Гермния имаше доста подобни случаи, предимно като се получи тапа. Само тези, които не са пътували из Германия, не знаят за какъв трафик на камиони става дума и какви "подвижни стени" са, особено А3, А5, А6 / А61 и А9. Карат на под 50м дистанция, а недай си боже следобиад / привечер да искаш да спреш някъде - шанс 0, Лично целия този трафик - на вагони... и до 100км камион.
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    AAV ( преди 2 години )
    Имам познат тираджия. Въпреки правилата и регламентите за почивки и безопасност, експлоатацията им е жестока и ги принуждават да правят шашми и нарушения. Последствията от това понякога са потресаващи... като това на видеото по-горе.
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И това е при празен 14 тонен камион, а по пътищата пътуват основно пълни. А си представете 15 тонна цистерна носеща 36000л. гориво, каквито обикалят нашите пътища, това са към 50 тона с 80км.ч. на пътя. Ако водача заспи, много коли ще бъдат пометени в насрещното.