IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Старите коли са опасни? Това видео ще ви шокира!

Най-сигурният начин за избягване на инцидент си остава повишеното внимание

От време на време в интернет се появява видео, показващо резултатите от катастрофата на нова кола в сравнение с по-стар автомобил. Обикновено то се публикува от организация, провеждаща тестове за безопасност, като целта му е да покаже, че старите автомобили са много по-опасни в сравнение с новите, които са снабдени с различни модерни системи и технологии.


краш-тест


Изданието Motorius публикува два такъв клип, който показва именно краш-тестове със стари превозни средства. И от тях се вижда, че тези машини не издържат на сблъсък, като излагат на огромен риск шофьора и пътниците. Означава ли това обаче, че по-новите автомобили са и по-безопасни?

Всъщност, безопасността е относително понятие. Затова и правителствените агенции предлагат стандарти за безопасност, които се променят понякога само няколко месеци по-късно. И в случая няма спор дали по-новите коли са по-безопасни, а идеята е да се посочат някои фактори, които всеки на пътя трябва да знае.


краш-тест


Като начало - много от съвременните автомобили са далеч по-тежки. Всеки шофьор трябва да бъде наясно, че старата кола може да тежи по-малко, както и че теглото на ускоряващото превозно средство спрямо това на автомобила, движещ се в обратна посока, е един от основните фактори за щетите от евентуален сблъсък.

Друг момент, който трябва да се има предвид, е, че няма как да бъде наясно със състоянието на тези автомобили. Една кола на 50 години може да изглежда блестящо на външен вид, но не е ясно в какво състояние са шасито и каросерията. В повечето случаи, ако са оригинални, те ще се счупят много лесно.



И накрая - съществува факторът за разсейване. Най-сигурният начин за избягване на инцидент е да се шофира с повишено внимание. Разбира се, дори в такива случаи може да бъдете бъдете ударени от друг водач, но във всички, ако сте фокусирани върху пътя, рискът е по-малък.

Затова и сравнението между здравината на старите и новите автомобили е като сравнение на ябълки с портокали. Определено иновациите в съвременните коли ги правят по-безопасни, но от това видео става ясно, че в пълната картина е нещо повече от две превозни средства, които се удрят на пътя.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До колегите с Ман-а и Волвото. Едно време имаше такъв виц:Какво става ако се блъснат челно Волга и Жигули? - И в двете коли пътниците са умрели, ама тия във Волгата изглеждат кат живи.
  • #13
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Гошо ( преди 2 години )
    Колкото и да сте опитни и колкото и да внимавате, никой не е безгрешен. Законите на физиката са еднакви за всички. Понякога късмета помага но не отричайте прогреса.
  • #12
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Днес настигнах един Москвич 2140 (поне на 35 години) движещ се уверено със скорост 90 км/ч. Не колите правят катастрофите, а хората.
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А как са колите от 90-те и соц Шкода 105/120?
  • #10
    0 rate up comment 6 rate down comment
    Смех ( преди 2 години )
    Добрв ли ви платиха Врачанските автокъщи за да списвате глопости та да им вървят пеодажбите на барутниците?
  • #9
    16 rate up comment 1 rate down comment
    до 9 ( преди 2 години )
    Това че шасито е здраво и не се криви всъщност е ЛОШО нещо. В наши дни с компютърно моделиране много бързо и лесно може да се направи и по-здраво и по-леко возило от старо на шаси. НО нарочно не го правят. Защото имаш енергия на удара която трябва да отиде някъде. Ако не се изкриви колата трябва да се изкривиш ти.
  • #8
    1 rate up comment 11 rate down comment
    дрън дрън ярина ( преди 2 години )
    дараците са с шасита-например москвич от 1935(ГАЗ-А) или 1945(КИМ10). Шасито е от профилирана стомана.Сега профилирани са купетата -все едно реванета!плюй през рамо да не те среща кола с шаси..щ'и се види тесен вола и Хикса му!мой познат купи един МАН производство 68-*** и го срещнали 2ма дрогирани с вектра - която станала на кутия от ГЪЗши пастет.. пичовете оцеляха само защото са били без колани!докато се пресовал съвременника-те изФърчали! нашия избърсал с *** бронията и викнал кат.
  • #7
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не забравяйте че освен оценката на краш теста има и стареене на материала, колкото и качествено да е направена колата.
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Жоре не бъди толкова сигурен. Няма значение Волво или Дачия все едни са правилата за тестване. И от 2003-та до сега доста са се затегнали. От друга страна ако говорим за "нофнос" Волво шанса да е удряно тежко и кърпено на 2 на 3 е голям. Което значително го компрометира, дори ако ново ХС90 модел 2003-та срещу нов Дъстър 2021 да е в полза на Волвото.
  • #5
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Още ли няма някой, заблуден господин да каже че по - добро от старата ламарина нЕма. Това, че бронята на стар модел не се деформира след сблъсък с нов, не означава, че ще ти спаси живота.