IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Бензин или дизел - чии коне са по-силни?

Поредното сравнение между двата вида двигатели премахва някои митове

Все още се срещат хора, които вярват, че 100 конски сили на дизелов двигател са равни на около 140 на бензинов. Според тях, това се дължи на факта, че въртящият момент при дизела е много по-голям. Има ли поне малко истина в това твърдение, се опитват да изяснят експертите от "За Рульом".


бензин или дизел

За целта те сравняват два автомобили, които са максимално близки като конструкция. Единият е с бензинов, а другият - с дизелов мотор, като те са еднакви по мощност с идеално подбрани за техните характеристики скоростни кутия. Зад волана са шофьори спазващи всички ограничения, а условията на пътя са отлични. Остава да се установи само, кой от двата е по-бърз.

За ускоряването на автомобили е нужна енергия, а колкото повече енергия се използва за единица време, толкова по-бързо колата ускорява. Казано по друг начин - става дума да мощност. И колкото е по-голяма тя, толкова по-бърз е автомобилът. Поне така би трябвало да бъде, но...

Практиката показва нещо различно. Максималната мощност на двигателя - както на бензиновия, така и на дизеловия, се постига само при пълно подаване на гориво, тоест при положение "газ до ламарината". Основната част от живота на автомобила обаче преминава в режим на частично подаване на гориво, при което развиваната мощност явно е по-ниска от максималната.

Припомня се и друго - въртящият момент и мощността са братя-близнаци. Те не могат да съществуват един без друг, тъй като мощността е въртящият момент, умножен по скоростта на коляновия вал. И ако двигателят с вътрешно горене развива по-висок въртящ момент от своя конкурент, то неговата мощност трябва да е по-голяма. Един без друг те не могат да съществуват. Съответно, твърденията, че при равна мощност единият двигател има по-висок въртящ момент при едни и същи обороти не са верни.


бензин или дизел


Важна роля играе и скоростна кутия, тъй като споровете за двигателите много често стигат и до нея. Ясно е, че тя може да променя въртящия момент на водещите колела в големи граници, но в същото време променя и скоростта на въртене на колелата. Естествено, кутията не може да промени мощността, затова в случая тя се приема като даденост и няма да бъде намесвана. За по-голяма яснота не се приема и факта, че дизеловият двигател е по-тежък от бензиновия при еднаква мощност на двата агрегата.

Ако въртящият момент беше постоянен в целия диапазон на оборотите на коляновия вал, външната характеристика на скоростта, показваща зависимостта на мощността и на въртящия момент от скоростта, щеше да се превърне в права линия, а мощността ще бъде право пропорционална на показанията на оборотомера. Тогава изобщо няма да има разлика в поведението на бензиновите и дизеловите двигатели с еднаква мощност. Въпреки това, особеността на въртящия момент н кривата на дизела е причина за неравномерността на тяхното поведение.

Работата е там, че в масовото съзнание дизелови мотори винаги са се отличавали със способността си да произвеждат относително високи стойности на мощност и на въртящ момент на ниски обороти. Субективно се приема, че в този диапазон дизелът открила по-лесно при натискане на педала в сравнение с бензиновия мотор. Дори атмосферните дизели, благодарение на ефективното налягане в цилиндрите, могат да развият по-висок въртящ момент отколкото бензиновите.

По тази причина и привържениците на дизелите обичат да се хвалят с "тягата на ниски обороти". В този диапазон дизелът развива по-голяма мощност отколкото бензиновия двигател, а неговият въртящ момент на водещите колела действително може да бъде по-голям. Тук обаче трябва да се припомни, че този момент съществува само там, където има съпротивление - без него е равен на нула. Грубо казано - моторът на булдозера е готов да го реализира, на само ако има купчина с пръст пред себе си. Затова, при равен и гладък път бензиновата и дизеловата кола са в равни условия. Ако пътя обаче е в планина и има насрещен вятър, например, то машината, която в съответния диапазон има резерв на мощност (или на въртящ момент), получава предимство.

Какво се случва, ако бензиновият мотор се развърти до по-високи обороти? Тогава ситуацията се изравнява, тъй като диапазонът на въртене на коляновия вал при бензиновите двигатели е по-широк, то те могат да спечелят именно при високите обороти. В случая дизелът достига пика си на мощност, който след това започва да спада, докато бензинът продължава да се развърта.

Между другото, широката плоскост на въртящия момент, с която обичат да се хвалят феновете на дизела, вече не може да бъде използвана като коз. При бензиновия двигател с директно впръскване на горивото и турбо тя не отстъпва на дизела и дори го превъзхожда. Както се вижда от графиките, външната скоростна характеристика (ВСХ) на бензинов турбомотор се задържа по-дълго време, отколкото на дизеловия. И това е нормално, тъй като дизелът има нужда от повече въздух и неговите турбокомпресори започват да се задъхват по-рано.


бензин или дизел


От "За Рульом" показват и графики, като в случая са избрани двигатели на Volvo, който имат почти еднакви характеристики. Това са бензиновият B4204T19 с мощност 190 к.с., поставян на V40 Cross Country (вляво) и S60, и дизеловият D4204T5 със същата мощност (вдясно), който се среща под капака на моделите S60, V 60 Cross Country, S80, XC60 и XC70.

В случая се вижда, че въртящият момент на бензиновия агрегат вече е по-широк от този на дизеловия му брат. Същото важи и за втората графика, където са сравнени бензиновият B4204T36 с мощност 249 к.с. (вляво) от Volvo XC40 и дизеловият D4204T23 с 240 к.с. (вдясно), поставят на Polestar XC60 New, V90 Cross Country, XC90.


бензин или дизел


Що са касае до въпроса, кой от двата автомобила ще бъде по-бърз при общ старт, трябва да се погледне именно външната скоростна характеристика на моторите. Отговорът е подсказан от площта под кривата на въртящия момент. Именно тя е мерило за динамиката на автомобила. Колкото по-правоъгълна е тази характеристика, толкова по-добре. А колкото "по-размазан" е въртящият момент, толкова по-доволни са еколозите. Затова и най-добре изглеждат бензиновите мотори с директно впръскване и турбо, а най-зле - форсираните атмосферни бензинови двигатели с пикова мощност под 8000 об/мин и въртящ момент при 6000 об/мин. Високо форсираният дизел е близо до първия вариант.

Трябва да се отбележи, че роля във всичко това играят и "електронните педали на газта". В случая шофьорът дава газ до ламарината, но ефектът не е очакваният, тъй като всичко в съвременния автомобил се ръководи от компютър, чийто процесор може да не реагира на промяната толкова бързо. Друг пример са съвременните дизели - те имат електронни ограничители на времето, в което работят на максимални обороти, за да бъдат по-екологични.


0 от 500
 • #33
  8 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 2 дни )
  И кво се случва Бай Драгане? Имам си предавки, на 220 км/ч съм на около 3000 и 7ма предавка. Връща една надолу и ускорява. Моята 6та покрива до към 230 км/ч .Оставям на теб да смяташ при 190 км/ч на какви обороти съм. Айде нема нужда да ни обясняваш как лепи за седалките при 190 км/ч. Все пак не говориш за автомобил с около 300 кс. Карал съм турбобензин, разгръщането на мощността не е като при дизел, няма и да бъде.
 • #32
  4 rate up comment 2 rate down comment
  Hadji ( преди 2 дни )
  Дизела е горивото на дявола казаха в Топ Гиър.
 • #31
  7 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 дни )
  "Тук обаче трябва да се припомни, че този момент съществува само там, където има съпротивление" - Тежестта на автомобила при ускорение на е ли съпротивление на равен път?
 • #30
  11 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 2 дни )
  Във Ф1 и драг и т.н. е въпрос на регламент. Дизела като участваше в прототипите на льо ман им късаше шортите, както и сеат като участваха с 1.9 тди в шампионата на туристически автомобили, бензините не можеха да вземат ръка.
 • #29
  3 rate up comment 10 rate down comment
  До дедо ( преди 2 дни )
  И къде е дизела в Ф1 или по драг писти, колко медала има . Кораби, лакомотиви, трактори, камиони това е друга тема.
 • #28
  4 rate up comment 12 rate down comment
  Докторът ( преди 2 дни )
  Дизел. 100 коня дизел е равно на поне 150 бензин.
 • #27
  16 rate up comment 8 rate down comment
  Дедо ( преди 2 дни )
  Аман от философи и псевдо-разбирачи всичко е физика и КПД! Когато бензина стигне дизела по калоричност и КПД, ще стане по-добър и ще почнат да го слагат на кораби, камиони и локомотиви ... за сега не е, дори нафукан с електроника, n-турбо и инжекции до козирката ..целта е "отворковците" да плащат повече и за съжаление те го правят
 • #26
  8 rate up comment 6 rate down comment
  Няма ( преди 2 дни )
  спор бензина е винаги пред дизела и аз карам дизел но ще ми е последният, поне така си мисля.
 • #25
  3 rate up comment 5 rate down comment
  анонимен ( преди 2 дни )
  До БаткоНе случайно се казва Д4Д (дай 4 дюзи)
 • #24
  17 rate up comment 1 rate down comment
  Име ( преди 3 дни )
  Първо - оправете си многобройните грешки в статията.Второ - цялата дъндания ми изглежда като сравнение кое е по-тежко, 1кг *** или 1кг памук...