IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какъв е идеалният годишен пробег за автомобила?

Покупката на стара кола с малък пробег не е добра идея, категорични са експертите

Когато се избира употребяван автомобил, трябва да се обърне внимание не само на неговите възраст и пробег, но и на още няколко основни неща. Сред тях са в какви условия е използван, колко собственици е сменил, влизал ли е в сервиз и защо. Освен това обаче, трябва да се обърне внимание и на още един показател - колко километра е изминавал годишно.


употребявани автомобили


Експертите от Carsweek посочват, че на състоянието на автомобила невинаги оказват влияние изминанатите от него километри, както и възрастта му. Те посочват, че най-добрият вариант при покупка на употребявана кола е, тя да е изминавала не повече от 15 000 - 20 000 км на година.

Едновременно с това трябва да се обърне внимание и на това, къде е ползвано превозното средство. Ако маршрутът на предишния собственик е бил от къщи до работа с пътувания до провинцията през уикендите, голяма част от притесненията може да отпаднат. Но пък, ако колата е карана само в града или по разбити селски пътища, то нейната покупка трябва сериозно да бъде обмислена.

Добре познатият маниер на шофиране "газ-спирачка", който активно се практикува от мнозина в големите градове, със сигурност уврежда голяма част от основните агрегати на автомобила. Не е добра идея и закупуването на автомобил на малко години и много километри, тъй като той със сигурност е бил подложен на големи натоварвания.

Обратното - малък пробег за голям период от време, също не се препоръчва. Редовните дълги престои на едно място не са от полза на автомобила. В тези случаи проблемни се оказват акумулатора, гумите и покритието от лак и боя, което е изложена на слънчевите лъчи. При дълъг престой от строя излизат и различните гумени уплътнения.

Затова и експертите посочват да се разглеждат автомобили с максимален пробег до 75 000 км на възраст 4-5 години. Това означава не повече от 15 000 км на година, при условие, че колата не е ползвана само в градски условия и съответно е прекарала голяма част в задръстванията.

0 от 500
  • #7
    34 rate up comment 2 rate down comment
    Българина ( преди 2 години )
    Всичко е относително(Айнщайн). Допреди 4г въртях по 20-30 хиляди на година, сега - 5 хиляди. Това ИЗОБЩО не означава, че не си поддържам талигата.
  • #6
    11 rate up comment 11 rate down comment
    Аз ( преди 2 години )
    Хора..това са тъпотии....от доста време карам само нови коли...тази която семейството ползва за градска..градска малолитражка...тя прави 15000 на година...така че смятайте.
  • #5
    39 rate up comment 1 rate down comment
    Албен ( преди 2 години )
    На ГорублЕне, ' сичките отговарят на критерия 10-15 хил.км., годишен пробег.Гаражни машини, без пряко слънцегреене......
  • #4
    40 rate up comment 2 rate down comment
    Мда ( преди 2 години )
    Петърчо, тази теория е ясна на всички! Ако можеш да обясниш как в българска автокъща да разберем историята на ден по ден и маниера на шофиране на кола внесена от Италия, ще си златен! Ама не можеш! Демек - напълно безполезна статия - AGAIN!
  • #3
    27 rate up comment 0 rate down comment
    Вин ( преди 2 години )
    Нищо ново за мислещите купувачи! Една от колите си я купих на 74 х. км., на 3г. и още беше лизингова със задължителни застраховки, преглед, смяна на консумативи по сервизния график и с фактури от сервизната дейност! По време на теста пробвах навигацията и се изписаха дестинациите където е пътувала. При мен е от шест години и сменям само консумативи, а съм навъртял 35х.км. понеже карам основно други.Как да я "подаря" като е часовник:)
  • #2
    26 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Моята е идеалната, само изчакайте още две години да мине лизинга. Всички останали които са нов внос са напудерни тотал щети.
  • #1
    54 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 2 години )
    Пффф, толкова лесно могат да те излъжат къде е карана колата. Това направо си е тъпoтия където сте го написали. И моята като е на малко километри но пък си стои в гараж, какво да кажа. Направо да я давам за вторични според вас. Такива малoумни съвети не пробутвайте моля.