IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производителите се сблъскаха с нов проблем

Недостигът на олово предвещава поредната криза в индустрията

Автомобилните компании от няколко месеца се борят с недостига на чипове, който сериозно нарушава плановете им за производство и дори доведе до спиране на работа на някои от заводите. Сега към него се добавя още един проблем – липса на олово, който се очаква да засегне глобалния пазар на автомобили.


производство


Увеличеното търсене на метала, нужен за класическите оловни акумулаторите, доведоха до сериозен недостиг, който засега се усеща най-вече от автомобилния сектор в Северна Америка. Именно на САЩ се пада около 13% от търсенето на олово в световен мащаб, като липсата му става причина и за увеличение на цената, което вече е факт.

Проблемът се задълбочава и от появилите се слухове, според които недостигът не е временно явление, а криза, която тепърва ще се задълбочава. Така на 30 юни оловото достигна най-високата си цена от 2018 година насам – 2344 долара за тон, като експертите очакват търсенето да продължи да расте и да се увеличи с 5,9% спрямо миналата година.


олово


Увеличеното търсене и произтичащият от него недостиг провокира намаляване на запасите в складовете, регистрирани на Лондонската фондова борса. През 2021 година наличността на олово в тях е с над 40% по-малко в сравнение с 2020 година, като възлиза на 72 250 тона.

0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Съвсем скоро и други метали ще "изчезнат" и ще има недостиг. За производството на електрички са необходими няколко пъти повече цветни и ценни метали и недостига *** на вратата... още повече, че голяма част от тях са китайско притежание и те са фактически монополист.
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Съвсем нормално е в един момент да се изчерпат ресурсите на някой суровини.Просто ще се наложи да се преосмисли напълно производството на безсмислени превозни средства независимо от това дали някой иска да ги продава, и дали някой друг иска да ги купува.