IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва, ако четири мълнии едновременно ударят кола?

Шофьорът и пътниците на Jeep Grand Cherokee не са пострадали (ВИДЕО)

Движещ се по пътя Jeep Grand Cherokee пострада по време на силна гръмотевична буря в Канзас пред миналата седмица. Инцидентът беше записан от видео-регистратора на движещ се по-назад автомобил.



Във всъдехода е пътувала семейна двойка с двете си деца. Любопитното е, че SUV-машината е ударена не от една, от четири мълнии само за няколко секунди. След последния удар Jeep-ът спира, а светлините му угаснаха, тъй като явно мълниите са повредили електрическата му система.

Изданието The Drive припомня, че в случай на удар от мълния автомобилът действа като клетката на Фарадей, насочвайки електрически разряд по повърхността си в земята. Така всички возещи се в това Grand Cherokee остават напълно невредими.

Автомобилът обаче не може да се счита за напълно безопасно място по време на гръмотевична буря. По-рано тази година в САЩ мълния удари настилка на магистрала и изби парче асфалт, което на свой ред разби предното стъкло на движещ се пикап.

Видео: YouTube

0 от 500