IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва, ако мълния удари автомобила?

При попадане в гръмотевична буря се препоръчва намаляване на скоростта и спиране

Есента е сезонът, в който валежите се увеличават рязко, а бурите са често явление. Съответно, има опасност и от мълнии, които са много опасни за хората. Какво обаче се случва, ако мълния удари автомобила по време на движение?


буря опасности


Работата е там, че на път без движение дори половинметров метален предмет играя ролята на гръмоотвод. Затова, експертите препоръчват, при движение в гръмотевична буря скоростта да бъде намалена и ако има възможност автомобилът да бъде спрян и да се изчака подобряване на времето.

Металът е отличен проводник на електрическа енергия, като напрежението е огромно. За щастие, съществува "клетката на Фарадей", която представлява своеобразна конструкция, защитаваща човека. Тя поема електрическия заряд и го изпраща в земята. Автомобилът (ако не е кабриолет, разбира се) е именно клетка на Фарадей и в този случай мълнията просто преминава в земята, без да засегне шофьора или пасажерите.

В този случай, хората в машината няма да пострадат, но самият автомобил вероятно ще бъде повреден. В най-добрия случай лаковото покритие ще бъде съсипано там, където удари мълнията и ще се наложи ремонт.

Много опасно за човек е да се намира в близост до автомобил по време на гръмотевична буря. Попадайки в метала мълнията може да рикошира и да нарани човека дори смъртоносно. Затова още при започване на бурята трябва да се влезе в колата, а не да се седи в близост до нея.

Снимка: Car

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    да ( преди 3 години )
    до 4 - е колко дебел е един гръмоотвод. Аз имам на блока и го гледам като една арматура. Но така или иначе нямам ясен спомен, но ми бяха много интересни с тия ленти отзад.
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 3 години )
    Онова отзад е антистатик. Колата се зарежда електрически спрямо земята и бие ток като я докоснеш. Не е за мълнии. Мълнията няма да мине прилежно през тази тънка лентичка.
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    поправка ( преди 3 години )
    от както си купих електричка, сложих един гръмоотвод свързан към батарейката и за 2сек я презареждам на 110%
  • #2
    2 rate up comment 4 rate down comment
    да ( преди 3 години )
    доколкото си спомням от физиката в 8 или 9 клас при Фарадеевия кафез въобще няма привличане на гръмотевицата. Навремето на старите лади и жигули шофьорите слагаха отзад нещо като гръмоотвод и още тогава се коментира, че е безполезно, защото колата е идеалния Фарадеев кафез. Все пак, не е сигурно, но поне аз не съм чул за кола ударена от гръмотевици.
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Гумите също могат да пострадат при отвеждана на заряда.