IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли Bugatti Chiron да изпревари болид от Формула 1?

Хиперколата се състезава с машина, спечелила световната титла

Екипът на Carwow организира една от най-необичайните, но и най-интересни надпревари за ускорение между автомобили. В нея един срещу друг се изпреварват два много мощни автомобила, като единият има право да се движи по обществени пътища, докато другият е предназначен само за състезания на писта от най-висок клас.


Bugatti Chiron vs RB7


Става дума за Bugatti Chiron и победителят от световния шампионат във Формула 1 през 2011 година – болида RB7 на Red Bull Racing. Двете машини са напълно различни, но все пак е любопитно, дали хиперколата на Bugatti има поне минимален шанс срещу състезателния автомобил.

Chiron се задвижва от 4,0-литров W16 с 4 турбини, който развива максимална мощност от 1479 к.с., предавани на четирите колела от 7-степенна роботозирана скоростна кутия с двоен съединител. Неговият съперник в случая е с 2,4-литров V8 с мощност 750 к.с. и ограничителен на оборотите на 18 000 об/мин.


Bugatti Chiron vs RB7


Зад волана на RB7 е бившият пилот във Формула – Дейвид Култард, който има 13 победи в шампионата в кариерата си. Неговият болид може има два пъти по-малка мощност, но пък тежи едва 650 кг заедно с пилота си, което му дава огромно преимущество над тежащия малко под 2 това Chiron.

Огромна е и разликата в цените – разработката на състезателната машина и нейното производство излиза 62,5 млн. лири, докато моделът на Bugatti струва 2,5 млн. лири.



Напълно логично болидът на Red Bull печели всички стартове за ускорение от място и от движение, както и за ефективност на спирачки. Единствената загуба на RB7 е при надпреварата на 1 миля от движение, тъй като състезателната кола не успява да развие повече от 300 км/ч. А причината е, че тя не е с оригиналното си антикрило, с което вдига над 350 км/ч.

Снимка и видео: Carwow

0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Мегалодон ( преди 2 години )
    Скриите се с тия тесли ако обичате. Не може да ми хвалите марки, които още не са се доказали във времето.
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Смех ( преди 2 години )
    Какъв наскар уе максималната скорост на наскар е под 300 км/ч
  • #7
    9 rate up comment 0 rate down comment
    шекеризми ( преди 2 години )
    Chiron се задвижва от 4,0-литров W16.... Пепи Шекера насмалко да познае, само дето забравил да умножи кубатурата Х 2! )))
  • #6
    7 rate up comment 1 rate down comment
    тислътъ... ( преди 2 години )
    ше бега на 100м, на 200м, на 300м дори, след това Елънчу почва - ми прегря батерииката...
  • #5
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    силата на тесла е да зарибява балъци е как пък една тесла не ме е изпреварила досега тихо кротко в всички подредени в дясната лента с голфчета астрички нов внос иначе собственика на теслата еко меко но в колата не се диша заради дизелови ***
  • #4
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    F1 колите дори не са най-бързите спортни коли - Наскар са дори по-бързи на права отсечка, това което е върхово при F1 че тази скорост се запазва и в завой. Теслата види ли завоя и ще гази спирачките. Силата на Теслата е драг състезанията. Другите дисциплини не.
  • #3
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Този Ред Бул е от 2011-та година. Сегашните болиди си остават върха като технология и с време окол 7.7 за четвърт миля виждам как Плейд остава със секунда назад. Може би някой ден, но не сега.
  • #2
    6 rate up comment 4 rate down comment
    До 3 ( преди 2 години )
    Виж времето на Тесла на четвърт миля и пак го сравни! Не е 2.5 тона а 2.2! И пак излиза по-бърза! Интересно, нали?
  • #1
    18 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ясно е че бугати е тотален толуп и не е никаква спортна кола която немците не могат и никога не са могли да направят защото не разбраха че спортните коли са максимално олекотени а не само мощни не може спортна кола да е два тона.