IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли Bugatti Chiron да изпревари болид от Формула 1?

Хиперколата се състезава с машина, спечелила световната титла

Екипът на Carwow организира една от най-необичайните, но и най-интересни надпревари за ускорение между автомобили. В нея един срещу друг се изпреварват два много мощни автомобила, като единият има право да се движи по обществени пътища, докато другият е предназначен само за състезания на писта от най-висок клас.


Bugatti Chiron vs RB7


Става дума за Bugatti Chiron и победителят от световния шампионат във Формула 1 през 2011 година – болида RB7 на Red Bull Racing. Двете машини са напълно различни, но все пак е любопитно, дали хиперколата на Bugatti има поне минимален шанс срещу състезателния автомобил.

Chiron се задвижва от 4,0-литров W16 с 4 турбини, който развива максимална мощност от 1479 к.с., предавани на четирите колела от 7-степенна роботозирана скоростна кутия с двоен съединител. Неговият съперник в случая е с 2,4-литров V8 с мощност 750 к.с. и ограничителен на оборотите на 18 000 об/мин.


Bugatti Chiron vs RB7


Зад волана на RB7 е бившият пилот във Формула – Дейвид Култард, който има 13 победи в шампионата в кариерата си. Неговият болид може има два пъти по-малка мощност, но пък тежи едва 650 кг заедно с пилота си, което му дава огромно преимущество над тежащия малко под 2 това Chiron.

Огромна е и разликата в цените – разработката на състезателната машина и нейното производство излиза 62,5 млн. лири, докато моделът на Bugatti струва 2,5 млн. лири.



Напълно логично болидът на Red Bull печели всички стартове за ускорение от място и от движение, както и за ефективност на спирачки. Единствената загуба на RB7 е при надпреварата на 1 миля от движение, тъй като състезателната кола не успява да развие повече от 300 км/ч. А причината е, че тя не е с оригиналното си антикрило, с което вдига над 350 км/ч.

Снимка и видео: Carwow

0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Красимир ( преди 6 месеца )
    Като чета коментарите тук май никой не разбира за какво става въпрос
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Красимир ( преди 6 месеца )
    Добре че е ограничението
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Оня ( преди 2 години )
    8 литра е а не 4 Богатко
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    тогава какво точно искат да покажат с това сравнение, че нещо смисъла?...Не видях да са сравнявали нещо друго освен бързината на двете?...
  • #15
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Булгари ( преди 2 години )
    Бугатито е GT автомобил с всичките екстри и тегло, а не спортен. А пък Ф1 кола не е направена за 1/4 миля. Ясно е, че има по-бързи коли и от двете на 1/4 миля конкретно, особено като добавим launch control и AWD, ел задвижване в сметките. Но както Ф1 може да се настрои за 1/4 миля, така можеш да надуеш Сивика до 1000 коня, така че не виждам смисъл в подобни дискусии.
  • #14
    2 rate up comment 5 rate down comment
    R34 GTR ( преди 2 години )
    А истината е, че има много-много стрийт коли които ще сипят доволно и на двете
  • #13
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Машината от Ф1 е като перушинка, духната от вятъра. Бугатито има едни тон и половина отгоре - по-скоро е като камион. Дизелов. С автоматик. По нанагорнище.
  • #12
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Захари Петров ( преди 2 години )
    Наскоро инженер на отбор от F1 беше казал,че само с пренастройка на скоростната кутия,болид от F1 без проблем може да развие максимална скорост от 500 км/ч,но целта не е максималната скорост.
  • #11
    7 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 2 години )
    Ф1 са силни в завои заради огромното притискане от крилата. Това пък им пречи да развиват много голяма максимална скорост. Та щом и на права не може да бие болид от Ф1 Бугатито на писта няма шанс. Реално друга кола няма шанс да бие Ф1 на писта защото тия коли са направени за бързина в завои не на прави. За гонка на прави си има драгстери.
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    По-скоро трябваше да се сравняват болиди от F1 и Formula E . F1 болидите са все още по-бързи в състезание, защото Formula E болидите са ограничени като мощност, за да изкарат цялото състезание. Това пък показва ясно, че е рано да говорим за електрички и състезания изобщо.