IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За какво още помага спирането с помощта на двигателя?

Този метод е полезен не само за намаляване на скоростта, но решава и други проблеми

Спирането с помощта на двигателя е разпространено сред шофьорите, като ефективността му е доказано отдавна. То се използва, за да не бъде натоварвана спирачната система, ако тя, по някаква причина, откаже. Има обаче и още няколко полезни хитрости, които този метод позволява да бъдат реализирани.


спиране с двигател


По време на курсовете много от младите шофьори научават как да спират с двигателя по време на движение, но заради липсата на опит често се боят да използват този подход. Те правят и други грешки, като движение по инерция на неутрална предавка, мислейки си, че по този начин пестят гориво.

Първо, това не е никак безопасно, тъй като понякога ситуацията на пътя се променя мигновено и включването на скорост отнема драгоценна секунда. И през това време изключеният от скорост автомобил вече е напуснал безопасната си траектория.

Второ – движението на неутрална скорост не икономисва чак толкова гориво, колкото някой си мисли. Работата е там, че при подобно положение на скоростната кутия, двигателят продължава да си работи и да харчи бензин.

Ако обаче, движейки се на скорост, педалът на газта бъде отпуснат, без да се изключва предавката, подаването на гориво спира и моторът действително работи на по-ниски обороти. Икономията на гориво е по-малка, но я има. Освен това, автомобилът е готов за непредвидени ситуации – шофьорът дава газ, ако се наложи, горивото попада в цилиндрите и може да бъде извършена нужната маневра, за да се избегне опасна ситуация.


спиране с двигател


Спирането с помощта на двигателя помага и за охлаждането на силовия агрегат, ако в системата, отговаряща за това, е възникнал някакъв проблем. При движение в сериозно задръстване се случва шофьорът да се измъкне, но да види, че стрелката на температурата влиза в червената зона. Първата мисъл на водача е са спре и да разбере какъв е проблемът, но това може и да не се прави.

В подобни случаи е по-добре да се ускори, а след това, без да се изключва предавката, да се махне крака от педала на газта (разбира се, ако пътя е свободен). Подаването на гориво в горивната камера се прекратява, а притокът на въздух изстудява пространството под капака, радиатора и самия двигател. В същото време охлаждащата течност продължава да циркулира в системата, тъй като трансмисията все още е свързана с двигателя. Следователно, коляновият вал, ремъците, генераторът и помпата, отговаряща за работата на охлаждащата система, продължават да работят.

0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 10 rate down comment
    фончо 2 ( преди 2 години )
    само *** изключват от скорост
  • #6
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Златанов ( преди 2 години )
    Когато си в задръстване какво ще направиш та да си на скорост?
  • #5
    29 rate up comment 2 rate down comment
    Йокил ( преди 2 години )
    Лелей-какви глупости пише тук.Ужас
  • #4
    37 rate up comment 2 rate down comment
    potrebitel ( преди 2 години )
    и аз плзвам и то редовно двигателя за спирнане... не че икономисвам от спирачки, но като свикнеш наистина е много по-удобно, да не говорим, че спирайки като намаляш предавките (аз го правя с междинна газ) по всяко време разполагаш с експлозивна "мощ" ако все пак ти се наложи вместо да спреш, да се изтеглиш максимално бързо.
  • #3
    25 rate up comment 1 rate down comment
    vlady ( преди 2 години )
    При тежките превозни средства обикновено се ползват хидравлични понякога електрически ретардери.
  • #2
    13 rate up comment 53 rate down comment
    123 ( преди 2 години )
    Поредната статия copy/paste без да се мисли. Спирането с двигател не е за леки коли а за тежкотоварни. Основните проблеми при този вариант на икономисване на спирачки е късане на ангренажен ремък и бързо износване на съединител. Къде е далаверата?
  • #1
    6 rate up comment 28 rate down comment
    Водач ( преди 2 години )
    Вероятно статията е за автоматични скоростни кутии?