IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бившият шеф на Volkswagen ще плати 10 млн. евро за Дизелгейт

Акционерите в концерна също трябва да одобрят споразумението с Мартин Винтеркорн

Бившият главен изпълнителен директор на Volkswagen Group - Мартин Винтеркорн, се съгласи да плати 10 млн. евро на германския автомобилен концерн заради скандала с манипулираните дизелови двигатели от 2015 година.


Мартин Винтеркорн


Автомобилният производител обяви още преди март намеренията си да поиска обезщетение от Винтеркорн и от други ръководители по това време. Надзорният съвет на VW Group ще се събера през уикенда, за да обсъди споразумението, което трябва да бъде одобрено и от акционерите, като това ще стане на годишното общо събрание през юли.

След проведено вътрешно разследване ръководството на Volkswagen стигна до заключение, че Винтеркорн е нарушил правата си на бивш председател на УС на Volkswagen AG, като не е „изяснил изчерпателно и своевременно обстоятелствата, свързани с използването на незаконен софтуер в дизеловите двигатели 2.0l TDI, продавани на северноамериканския пазар между 2009 и 2015 година."

Винтеркорн подаде оставка от поста си във Volkswagen през септември 2015 година - само няколко дни, след избухването на скандала. Преди време бившият изпълнителен директор заяви, че не е имало никакво нарушение от негова страна. Срещу него са повдигнати обвинения в конспирация и измама в САЩ, но тъй като Германия не екстрадира своите граждани, той избягва срещи с американската правосъдна система.

Снимка: Carscoops

0 от 500