IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Руснаци измислиха как да си зареждат колите от печката

С тази технология изминаването на 1000 км излиза около 12 лева

Русия е една от най-богатите на природен газ страни в света, но да се кара автомобил на метан в нея не е особено практично заради твърде малкия брой зарядни станции. Едно руско преприятие от сектора, наречено "Микрометан", обаче смята, че е намерило решение на проблема. То е разработило специален домашен компресор, който може да се захранва с газ направо от печката, компресира го до налягане от 200 атмосфери и след това можете да го заредите в автомобила си.
 
  
метан, LNG, компресор
Битовият вариант на компресора
  
   
От компанията уверяват, че пособието е напълно безопасно - то отговаря на стандартите за безопасност на Руската федерация. Освен това, макар и измислено в Русия, всъщност се окомплектова в Италия и Китай.

В тристъпковия компресор блок се налива моторно масло. През специален филтър се допуска газ - може и директно от битовата инсталация. Природният газ минава през три етапа на сгъстяване и очистване от примесите.
  
  
метан, LNG, компресор
  
   
Предлагат се два варианта на компресора - един за битови нужди, с капацитет 5 куб. метра газ в час (което зарежда автомобил като Skoda Scala за около четири часа), и втори за професионални цели, който има капацитет 14 куб. метра в час.

Консумативите в процеса са моторното масло, което се сменя на всеки 500 часа работа, и филтрите-изсушители, издържащи по 1000 часа. Но пък себестойността на "домашно" сгъстения газ в Русия е двойно по-ниска от тази в газстанциите - 10 рубли (22 стотинки) за кубичен метър, вместо 20 рубли. При тези тарифи едно пътуване от София до Варна би излязло около 5.50 лева. А изминаването на 1000 км - еквивалента на 12 лева и 30 стотинки. Само че, естествено, цените на природния газ в България далеч не са като тези в Русия. А и доста по-малко селища у нас са газифицирани.
  
   
LNG, метан
Слабо развитата мрежа за зареждате със CNG (сгъстен природен газ) ограничава разпространението на този тип автомобили. България впрочем е на трето място в ЕС по гъстота на мрежата, отстъпкайки само на Италия и Германия
  
  
За съжаление завидната икономия си има и цена: битовата версия на компресора струва 250 000 рубли - почти 5500 лева, а комерсиалната е 600 000 рубли (13 150 лева). При реализираните около 60 стотинки икономия за 100 км по-малкият компресор ще се изплати след... 916 000 км.

Разбира се, ако с него се зареждат повече автомобили, или ако се калкулира разликата при прехода от бензин към метан, сметката изглежда доста по-убедителна.


0 от 500
  • #21
    1 rate up comment 0 rate down comment
    110 ( преди 2 години )
    Тоз пък бензин 70 стотинки и заплатата щеше да е 250лв нали? Аман от мързеливи хора.
  • #20
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Супер опасно е това, въобще не е добре да си пипате нито газовата уредба, нито газовата инсталация. 1 на 1000 ще е но ще има взрив рано или късно.
  • #19
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    "макар и измислено в Русия, всъщност се окомплектова в Италия и Китай." До тука спирам да чета!Китай и безопасно не се допълват!
  • #18
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Путин ( преди 2 години )
    Я люблю Русия! И за малко и ние можехме да караме с бензин от 0,70ст.но уви сега ще трябва да си приспособим колите на втечнен газ от Тексас
  • #17
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Миньор ( преди 2 години )
    Ми те въглищата не са все още забранени,пък до колкото си спомням и тук имаме някакви централи на въглища,ама американски ли бяха???? Ще се сетя!!!!
  • #16
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Антикомунист ( преди 2 години )
    Какво ли не прави мизерията. Преди малко четох че модернизират жп транспорта за износ на въглища към Китай и така ще продължават да не спазват правилата за климата. Пази боже от комунизъм
  • #15
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Маринчо ( преди 2 години )
    Според мен руснаците жулят само на водка.
  • #14
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Метан ( преди 2 години )
    Слабо развита мрежа за CNG,ми естествено,при бензин 0,75ст кой ще инвестира за метан станций,за да продава метана по 0,15ст.Абсолютно лъжлива и безмислена статия.
  • #13
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Тод ( преди 2 години )
    Пълни глупости,според мен руснаците жулат само на бензин.
  • #12
    20 rate up comment 3 rate down comment
    222 ( преди 2 години )
    Разбрах следното: в България цената на пр. газ за битови потребители е почти 5 пъти по-висока от тази в Русия. Цената на Булгаргаз-три пъти по висока от цената за битови потребители в Русия . Разбрах от къде идват средствата за субсидирането за ниските цени на газа е Русия