IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda и Seat губят статута си във VW Group

Шефът на концерна се оттегля от Надзорните съвети на двете компании

Марките Skoda и Seat за заплашени от загуба на влияние във VW Group, след като изпълнителният директор на концерн Херберт Дийс планира оттегляне от Надзорните съвети на двете компании, съобщава германското издание Handelsblatt.


VW Group


Намеренията на Дийс са да се съсредоточи върху изграждането на по-силен екип в областта на разработката на софтуера, който се оказа проблем при първите електромобили от семейство ID на Volkswagen. В Seat той ще бъде заменен от сегашния технически директор на компанията Томас Шмал, а в Skoda мястото му ще заеме Мурат Аксел, който сега отговаря за външните доставки във Volkswagen.

Източници на Handelsblatt допълват, че Дийс е обезпокоен от това, че Volkswagen губи позиции в разработката на софтуери за електромобили и компанията вече значително изостава от водещите американски и китайски производители.

Оттеглянето му от прякото управление на Seat и Skoda обаче ще се отрази негативно на двете компании, смятат някои от топ-мениджърите в концерна. Те са притеснени, че през следващите години двете марки ще трябва да променят моделната си гама, за да я координират с тази на основния бранд - Volkswagen. Така ще бъде избегнато припокриването на модели, от което Seat и Skoda печелят в момента, тъй като автомобилите им са по-евтини от тези на Volkswagen и на много пазари се продават по-добре.

0 от 500
  • #17
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Марио Димитров ( преди 2 години )
    До #20 Не зная до какви хора имате достъп, и какви и колко нови автомобили карат,но моя скромен опит от 25 години като началик на гараж с между 16 и 40 автомобила показва съвсем ясно че днешните автомобили са на светлинни години от някогашните.Сега се монтират ангренажни вериги като детско ланче, изтънени бутала, клапани с ръчно регулиране, един куп ел. помпи , ремъчета м-у коляновия вал и маслената помпа (във картера) и т.н.Когато днешен Мерц стане на 20+ г. и на 500000 ми го покажи моля
  • #16
    3 rate up comment 5 rate down comment
    PIP ( преди 2 години )
    Имали ли още балъци, които си мислят, че се правят качествени автомобили. 2-3 години и после ти се скапва здравето от ремонти. Без значение дали са немски, френски, японски или китайски.
  • #15
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    VAG произвежда части в България и е в постоянна конглокенция с Тойота за лидер в продажбите.Дразня се само на това, че европейските автомобили са основно с части от Китай, Индия, Мароко и Турция което всъщност се явява само сглобка и инженеринг.
  • #14
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    VAG произвежда части в България и е в постоянна конглокенция с Тойота за лидер в продажбите.Дразня се само на това, че европейските автомобили са основно с части от Китай, Индия, Мароко и Турция което всъщност се явява само сглобка и инженеринг.
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 19 ( преди 2 години )
    Какво тогава за теб е качество?! Кажи кой марки или концерни са качествени за тебе?!
  • #12
    5 rate up comment 6 rate down comment
    До 19 ( преди 2 години )
    VAG било качество. Трябва да смениш дилъра спешно
  • #11
    6 rate up comment 15 rate down comment
    До коментар #11 ( преди 2 години )
    Абе ти къде се буташ с твоя безсмислен коментар, у реката най-много ти да идеш....VW няма кой да ги бутне! VAG са си VAG = качество, не е като ония ситроенчета, рена, алфи..... и други подобия на коли!
  • #10
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Аз ( преди 2 години )
    Боли ме глокац
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    #5 ти си зле бре. От тия изброените от теб коли не стават, ти за качество говориш. Даже нема смисъл и да ги коментирам. Качество и надеждност, пълен смех
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до хейтъра ( преди 2 години )
    Ти си много зле, първо прочети относно изискванията на ?- стандарта и за кои марки и производители се отнася