IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Наследникът на Fiat 126, който така и не се появи

Концепцията Vettura Urbana е била уникална за времето си

Концепцията Fiat 126 Vettura Urbana (в превод от италиански "градска кола") е представена през 1976 година. Смелият прототип е дело на дизайнера Джовани Мичелоти, който между другото има в актива си легендарни машини като Alpine A110 и BMW 700 както и десетки проекти за Lancia, Ferrari, Maserati и още куп други производители.


Fiat 126 Vettura Urbana


Идеята на прототипа била да доразвие темата на градския мъник Fiat 126 (познат у нас и като "полско фиатче", благодарение на лиценза на FSM), който тъкмо навлизал в края на жизнения си цикъл. Новият модел трябвало да покаже ясната визия на италианците за бъдещето на градския автомобил и предлагал доста радикални решения.

На първо място, Vettura Urbana далеч не бил най-радикалния концепт на Fiat от 70-те години на миналия век, тъй като тогава времената били доста интересни и предизвикателни и италианският производител представил многобройни футуристични визии. Но едно от най-интересните неща в предложението на Мичелоти били дизайнът на ултракомпактен миниван, с две плъзгащи се врати - доста време преди да видим това решение серийно. За това и други интересни неща около радикалното автомобилче, прочетете в галерията:

Несъстоялият се Fiat 126 Vettura Urbana (ГАЛЕРИЯ)

0 от 500