IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla и Toyota ще разработят заедно електрически всъдеход

Преговорите между двата производителя вече са доста напреднали

Автомобилните производители Tesla и Toyota преговарят за съвместна разработка на компактна платформа за електромобили. В резултат от партньорството между двете компании може да се появи нов електрически всъдеход, съобщава Fox Business.


Tesla Model Y


Разговорите между двата производителя са стартирали още в края на 2020 година, като разработката на самата платформа ще бъде поверена на японските специалисти. На свой ред, експертите на Tesla ще се заемат с електронното управление и технологии за програмиране в автомобила.

Подобно сътрудничество ще бъде от полза и на двете компании. Използвайки платформа на Toyota, Tesla ще може да създаде бюджетен електромобил, който да предлага по цял свят. В същото време японците ще има с кого да си поделят разходите за разработката на нов модел, които не са никак малки.

Засега двата производителя не коментират официално бъдещето си сътрудничество, като не е ясно, кога ще започне самата разработка на първия модел. Експерти предполагат, че това ще стане едва през 2022 година.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 5 rate down comment
    shvaben ( преди 3 години )
    Шевчето на Тойота нали беше категорично против електромобилите и лобираше навсякъде по света, че ДВГ трябва да се ползват поне още 50 год. Съюз м-ду двете компании не е на добре за конглокентноспособността в автоиндустрията. Обединение (сливане) пък още по-малко.
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    сватбени звънчета ( преди 3 години )
    Звучи ми като перфектна сватба този съюз :)