IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008: мач за титлата

Двата ключови модела в най-бързо растящия сегмент са сериозно обновени за 2021 година. Изправяме ги един срещу друг

2020 не беше от силните години за автомобилния пазар. В Европа той се сви с над 20 на сто, а у нас - с над 35%. Но в целия този хаос имаше и един сегмент, който всъщност порасна през 2020 - сегментът на компактните SUV модели.
Ясно ви е защо никой не смее да почива на стара слава в него. Затова и два от най-успешните модели в този сегмент сега получават фейслифт. Нека видим какво означава това за Volkswagen Tiguan и за Peugeot 3008.
 
  

   
   
ОТВЪН
   
Ако нещо работи, не го пипай, е класическа мъдрост в маркетинга. А че тези две коли работят, няма капка съмнение. Новият 3008 може и да не е най-продаваният модел на Peugeot, но е най-доходният, и главната причина компанията да излезе от финансовото блато.
А Tiguan е не само най-продаваният компактен SUV в Европа, но и най-продаваният модел на Volkswagen изобщо, изпреварвайки даже Golf.
  
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
 
  
Това обяснява защо и двете компании не са били склонни към твърде драстични промени.
При Peugeot най-видимите разлики са в предната решетка, която вече е без рамка, и в светлините, загубили разделителя в средата. Отпаднали са и фаровете за мъгла, което се компенсира със специална функция за такива условия на светодиодните фарове.
 
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
 
  
При Tiguan също най-голямата промяна е във фаровете - вече по-тънки и разделени на две от светодиодите. Това е придало на предницата доста по-интересен и елегантен вид.
 
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
  
ОТВЪТРЕ
  
Интериорът от самото начало беше от главните козове на 3008. Сега само е получил малко допълнителна шлифовка - например новата технология Normally Black, която прави екраните по-четливи даже и в ярко слънце. Дигиталните прибори са стандартни за всички нива и се управляват  лесно от едно бутонче на волана - вместо да се мъчите да целите големия тъч скрийн с пръст в движение. 10-инчовата мултимедия е стандартна от второ ниво нагоре и с видимо подобрена графика.
 
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
     
     
3008 има и доста пълен набор от електронни асистенти - адаптивен круиз контрол, който може да спира и сам да потегля в трафика, и помощник за следване на пътната лента, разчитащ не само на камери, но и на радар. Полезна екстра е инфрачервената камера за нощно виждане, която разпознава обекти на 200 метра разстояние.
 
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
  
  
Tiguan ви дава познатия типичния изчистен и удобен за ползване, макар и не твърде оригинален интериор на Volkswagen. Новото тук е възможността за безжично свързване на Apple CarPlay и Android Auto. Новата мултимедия дава приличен гласов асистент и доста свързани услуги. А адаптивният круиз контрол вече действа до скорост от 210 километра в час.
 
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
 
ДВИГАТЕЛИТЕ
 
Това е всъщност областта, в която фейслифтът носи драматични промени. Основните агрегати се запазват, но сериозно преработени, за да покрият новите изисквания за емисиите.
  
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
 
   
Например познатият 1.5 турбобензин на Tiguan си остава със 150 коня, но е получил система за деактивация на цилиндрите, така че да харчи по-малко на дълъг път. Двулитровият турбодизел пък е снабден с нова система за двойно впръскване на урея, която понижава драстично отделяните азотни оксиди. За първи път Tiguan има и плъг-ин хибридна версия, с 13 киловатчаса батерия, 245 конски сили и до 65 километра пробег само на ток.
  
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
  
  
3008 на свой ред има не една, а цели две хибридни версии. Първата е само с преден електромотор, с 225 коня и 56 километра пробег на ток. Втората има и втори електрически двигател на задната ос, което й дава 300 коня и задвижване на четирите колела.

За българския пазар обаче по-важни са останалите варианти - два бензинови и един дизелов. Бензиновите са 1.2 турбо, със 130 конски сили, и 1.6 турбо, със 180. Освен това има и 1.5 дизел, със 130 коня. Двулитровият дизел е запазен само за по-голямото Peugeot 5008.
  
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
  
НА ПЪТЯ
 
И двете машини, които виждате, са дизели. Под капака на Tiguan е двулитровият TDI с 200 коня, съчетан със задвижване на четирите колела и 7-степенна DSG трансмисия. Peugeot е с 1.5 дизел, със 130 конски сили, и с 8-степенния автоматик на Аisin. Това е пестелив мотор, но все пак бихме препоръчали повече бензиновите версии, които са и доста по-леки.
 
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
 
  
И двете коли стоят стабилно на пътя, возят относително комфортно въпреки огромните си джанти, и са много добре изолирани от външния шум.

Кормилната уредба на 3008 ни се стори твърде лека, което, съчетано с необичайно малкия волан, не подтиква към волности в завоите. Но пък прави тази кола много лесна за каране. При Tiguan воланът е по-стегнат и една идея по-прецизен.
 
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
  
ИЗВЪН ПЪТЯ
 
И сами чудесно знаете, че това не са машини за офроуд. Целта им е да ви вдъхват повече сигурност и при нужда да се справят със сняг или някой поразкалян селски път.
 
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
  
  
Пътният просвет е 20 сантиметра при Tiguan 4Motion и даже 21 сантиметра при 3008. Френската кола обаче е само с предно предаване и е нужна концентрация от страна на шофьора, за да се справи с по-сложен терен. При Tiguan двойното предаване ще компенсира дори разсейване от ваша страна.
 
ПРАКТИЧНОСТТА
 
Главната причина човек да си купи компактен SUV - освен високата позиция за седене, разбира се - е удобството и мястото вътре. В това отношение тези са сред най-добрите образци. Tiguan е дълъг 4.49 метра, но с голямо междуосие, което осигурява доста място и на задните седалки. Ако те са плъзнати напред, багажникът ще вмести 615 литра.
  
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
  
   
Пежото е с четири сантиметра по-късо, но със същото междуосие, така че и тук мястото е в изобилие. Единствено возещите се отпред са донякъде ограничени от масивната централна конзола. Дори при максимално дръпнати назад задни седалки багажникът събира 520 литра - напълно достатъчно.

Френската кола обаче отстъпва осезаемо, когато става дума за теглене. Tiguan спокойно се справя с два тона и половина, докато лимитът на 3008 с автоматични скорости е само 1300 килограма.
 
ЦЕНАТА

Най-интересното при тези два фейслифта е, че те всъщност намаляват възможностите ви за избор. Виновен е Брюксел, който вече иска отделни тестове за емисии за всяка версия и за всяка допълнителна екстра. За да избегнат това, в Peugeot просто са свели избора до три нива на оборудване, към всяко от които се предлага и по един допълнителен пакет. Толкова. При Volkswagen е валидно същото, макар и в по-малка степен.
 
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
  
  
По каталог 3008 започва от 50 000 лева за 1.2 бензин в базовото ниво, и стига до 73 000 за най-мощния бензин с пълния пакет опции. Дизел като този в теста ни ще ви струва около 67 000.

Tiguan е горе-долу на същите нива: 50 000 лева за базовия модел с 1.5 бензин и 130 коня, 72 000 за 150 коня дизел с предно, и 82 хиляди лева за най-мощния дизел с автоматик и задвижване на четирите колела.
 
  
Volkswagen Tiguan срещу Peugeot 3008
 
  
Фолксвагенът обаче е чувствително по-евтин при хибридните версии - 76 000 лева, срещу 83 000 за пежото.

Разбира се, и двете коли си остават забележимо по-скъпи от нормалните хечбек модели, от които произлизат. Но вече си даваме сметка, че тази битка е загубена. Хората искат SUV. И ще ги получат.


Още снимки от теста на Tiguan и 3008 вижте в ГАЛЕРИЯТА:

 

0 от 500
  • #35
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Гошко ( преди 2 години )
    Карам Тигуан - всички екстри. Огън е. Пежото за предно предаване е отлично. За разбирачите с Тойотите, много пластмаса и изоставане в технологиите. Идете си направете тест драйв и после коментирайте разбирачи.
  • #34
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Защо кормилото на това Пежо е с такава форама и какво е това нещо над кормилото, тези нормални ли са?
  • #33
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Когато джипове Тойота минаваха през пустини е реки, нот VW, нито Peugeot са си и мислели да правят такъв автомобил, някой от тях си и работят все още.
  • #32
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Надценени миниванове за комплексари без пари за немски премиум миниванове за комплексари.
  • #31
    8 rate up comment 11 rate down comment
    робин худ ( преди 2 години )
    седнете на задната седалка на тигуана и се повозете и после пак ми го хвалете тоя прасен германски автомобил ако така може да се нарече
  • #30
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до 33 ( преди 2 години )
    Именно, нали ти казах, граждани от ТКЗС с анцузи :D
  • #29
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до 35 ( преди 2 години )
    харесва ми словосъчетанието "дизайнен инвалид" :D Но си извинен, ако си под 8 години. Иначе е вярно, че Тигуан е за чички над 50 - по същия начин, по който пежото е за лелки над 47, които гледат само "дизайнената" част и въобще не им пука какво се крие отдолу. От тези две коли най-добрата за мен е третата. Но всеки си преценява за себе си
  • #28
    3 rate up comment 3 rate down comment
    и Опел ... ( преди 3 години )
    не можа да научи жабарето как се прави 4Х4 на нещо наречено СУВ!
  • #27
    8 rate up comment 15 rate down comment
    Караколю ( преди 3 години )
    Сравнявате ябълки с круши.Трябва да си сляп или пълен дизайнен инвалид за да сравняваш най-авангардния на пазара с най-дървения и скучен екстериор.Интериора също.Волана и таблото на 3008 са от летяща чиния а на Тигуан от Голф 3 или най-много 5.Разбира ФВ не вози като каруца а "стегнато" а лекия като перце волан на 3008 - не дава сигурнуст.За всеки влак си има пътници.Тигуан е за чичаци 50+ . 3008 ако ще го сравнявате то само с новия РАВ 4 останалото е олд скул
  • #26
    16 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тойота не е престижна марка като цяло. Това е масов автомобил в което няма нищо лошо, даже напротив. Това което кара премиера е Ланд Круизер и е много скъпо изпълнение. Луксозното изпълнение на Тойота го знаете-Лексус. Но в днешния свят какво значи премиум ?Много пари за нищо, всичко е сбирщайн Китай и т.н.