IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Девет държави поискаха от ЕК крайна дата за отказ от дизела и бензина

Досега това беше инициатива на отделни страни, които сами си поставяха сроковете

Група държави поиска от Европейската комисия да определи дата за край на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене на територията на ЕС. Досега това бяха изолирани инициативи и много от страните-членки сами си поставиха срок за подобна промяна, съобщава InsideEvs.


дизели отказ


Сега обаче 9 държани от ЕС са изправили съвместно искане, в което се настоява за крайна дата за забрана на продажбите на автомобили с дизелови и бензинови мотори. Предложението е на Дания и Холандия, като е подкрепено още от Австрия, Белгия, Гърция, Ирландия, Литва, Люксембург и Малта.

Трябва да ускорим енергийния преход на автомобилния транспорт и законодателите трябва да дадат ясен сигнал на европейските производители и потребителите“, каза датският министър по климата Дан Йоргенсен.


електромобили


В документа се посочва, че подобна мярка е необходима, за да може да бъдат изпълнени амбициозните планове за намаляване на вредните емисии на СО2, определени от ЕС. Целта е през 2030 година те да спаднат до 55% в сравнение с 1990 година.

Според държавите, подписали искането, ЕС трябва да заеме ясна позиция, която да бъде споделена със страните-членки. Това е единственият начин, да се даде на автомобилните компании посоки, които да следват по отношение на производството и инфраструктурата.

Снимки: InsideEvs

0 от 500