IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia подобри Spring преди старта на продажбите

Електрическият хечбек се оказа с по-мощна батерия и увеличен пробег

От 20 март дилърите на Dacia в Европа започват да приемат поръчки за най-евтиния електромобил на континента - Dacia Spring. До края на месеца на пазара ще излезе и неговата бизнес-версия Spring Business, предназначена за каршеринг и други видове аренда.


Dacia Spring

По този случай румънската компания обяви пълните характеристики на модела и част от тях се оказаха различни от тези, които бяха съобщени по време на премиерата през октомври. Промените не засягат мощността на задвижващия агрегат - 44,8 к.с. и 125 Нм, както и максималната скорост от 125 км/ч. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е 19,1 секунди.

Размерите на модела - дължина 3734 мм, широчина - 1570 мм, височина - 1516 мм, разстояние между двете оси 2423 мм и пътен просвет - 151 мм, си остават същите, но се оказва, че батерията е по-мощна - 27,4 кВт/ч (досега нейният капацитет беше сочен като 26,8 кВт/ч). Съответно, това увеличава и пробега - 230 км по цикъла WLTP (225 км досега) и 305 км по цикъла WLTP City (205 км досега).


Dacia Spring


С помощта на предлаганото като опция зарядното устройство за постоянен ток (30 кВт) батерията ще се пълни до 80 % за по-малко от 60 минути, а до 100 % - за 90 минути. Времето за пълно зареждане от стандартна електропреносна мрежа (2,3 кВт) е 14 часа.

От Dacia разкриха и детайли за версията Spring Business, от която френската фирма за даване на електромобили под наем E.Leclerc вече е поръчала 3000 бройки . Тя получава кожени седалки, стелки и защитни елементи по праговете и на багажника. В оборудването влизат още парктроници и камера за заден ход, като за автомобила е подготвено и специално приложение за смартфон, с чиято помощ се отключват вратите.


Dacia Spring


На външен вид Spring Business се отличава по цветовете си - само бяло или светло-сиво със сини акценти на рейлингите и черни дръжки на вратите и на корпусите на огледалата. Вторият ред седалки е премахнат, като е добавена мрежа за закрепване на товара.

Цените на тази версия все още не са обявени официално, но е известно, че в Унгария тя ще струва 17 800 евро (без екологичния бонус от властите). За сравнение, един от основните конкуренти - Volkswagen e-up!, се предлага за минимум 21 421 евро.

Снимки: Dacia

0 от 500
  • #2
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ти виждал ли си е-ъп?! Аз съм карал и това е черупка, в която няма място и за пазарската чанта, камо ли за 4 човека!
  • #1
    8 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Чакай малко, ти за тая цена нали се сещаш, че няма да получиш Тесла пърформанс? Колата изглежда доста обещаваща на хартия. Един Ъп струва 50К нов.... И е много по-малко кола от Дачията, защото просто няма място в него.