IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Девет завода на Toyota спряха работа

Земетресението във Фукушима наруши производството на 10 модела

Японският производител Toyota обяви спиране на производството на моделите си C-HR, RAV4 и Harrier, а също така на Lexus LS, IS, кросоувърите UX, NX, RX и всъдехода LX, както и на купета RC и LC, сообщает Reuters. Причината е земетресението с магнитуд 7,3 по Рихтер в префектурите Фукушима и Мияги, което е довело до прекратяване на дейността на 9 завода на компанията.


завод на Toyota


Спирането на производство се дължи на факта, че основните доставчици на компоненти на Toyota и Lexus са пострадали от природната стихия, в резултат на което са прекратени доставките на части и оборудване. По неофициална информация, заводите на автомобилния производител ще възобновят работа на 20 февруари, но това не е сигурно.

Засега производство са спрели 9 от заводите в 5 префектури - освен засегнатите от земетресението Фукушима и Мияги, не работят и предприятията в Айти, Ивата и Фукуока. От компанията твърдят, че вътрешните проблеми няма да създадат проблем за заводите на Toyota в чужбина.

Земетресението удари Япония на 13 февруари, като епицентърът му беше на 60 км от бреговете, а максималната му сила там е била 6+ по японската скала от 7 бала. До момента се съобщава за повече от 150 пострадали човека.

Снимка: Toyota

0 от 500