IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai показа всъдехода на бъдещето

Безпилотният Tiger X-1 е концепция за многофункционално превозно средство

Компанията Hyundai сериозно се е ангажирала с разработването на автономни технологии и бъдещето на транспорта. Компанията изследва възможностите на безпилотните автомобили за приложения във всякаква среда - от доставки в градските зони, до транспортиране и извършване на неотложни дейности и в най-суровите терени.


Hyundai Tiger X-1


Най-новият проект на корейците в тази насока е свързан с нетолкова далченото бъдеще на транспортацията. Проектът се нарича Tiger X-1 Ultimate Mobility Vehicle и е създаден в студиото на компанията New Horizons, в партньорство с експертите по софтуер и дизайн Autodesk и Sundberg-Ferrar.

Х-1 теоретично може да доставя товари и в най-отдалечените места без екипаж на борда, който да управлява машината. Това е вторият проект за подобен всъдеход от New Horizons, като е конструиран на база поуките от първия подобен проект Hyundai Elevate от 2019 година.

Tiger (чието име е съкращение от “Transforming Intelligent Ground Excursion Robot”) е със задвижване на четирите колела, като всяко колело е закачено на артикулираща подрама, позволяваща безпилотното возило да се катери и дори да "ходи" през препятствия, които са прекалено големи за шофиране през тях.


Hyundai Tiger X-1


Бъгито има възможност за 360-градусово движение, което ще рече, че колелата могат да се въртят независимо едно от друго, позволявайки движение на страни, както и въртене в кръг на място. Според Hyundai, Tiger X-1 е създаден да функционира като мобилна платформа за научни изследвания, позволявайки доставки в затънтени кътчета от по-големи научни бази.

В помощ на машината при такива мисии ще е безпилотен летателен апарат, който може да достави всъдехода до подходяща зона за спускане близо до дестинацията му. Дронът ще може и да зарежда батериите на бъгито, ако това е нужно. Благодарение на модулния си дизайн, Hyundai Tiger X-1 може да се трансформира чрез полагане на разнообразни товарни секции.


Hyundai Tiger X-1


За разлика от Elevate, който бе предвиден за превоз на пасажери, новият модел е само за карго цели. Освен това, машината може да бъде използвана и от военните за наблюдение и разузнаване, както и за доставка на амуниции и провизии във вражеска територия. В цивилната си употреба, всъдеходът може да доставя продукти и лекарства в райони, пострадали от природни бедствия или да служи в подкрепа на спасителни екипи.

Естествено, Tiger X-1 към момента е предвиден единствено като концепция, проучваща възможностите за приложение на подобен род транспорт. Машината също така е тестова зона за експеримент с нови лекосплавни материали и разнообразни технологии, които могат да бъдат приложени и в серийното производство на автомобили.

Повече снимки на Hyundai Tiger X-1 вижте в галерията:

0 от 500