IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Безпилотен шатъл ще бори трафика в САЩ

Cruise Origin е автономен дъщерен модел на GM

Безпилотен шатъл ще бори трафика в САЩ

Автономно движещите се електромобили не са нещо ново като идея. Новото е, че все повече от тях придобиват реални форми и се превръщат в бизнес-модели. Най-новото предложение ще се движи в Сан Франциско, където ще спестява на шофьорите до 5000 долара годишно.

Cruise, производител на автономни модели и собственост на General Motors (GM), представи електрически автономен шатъл, наречен Origin. Той е създаден в рамките на идеята на фирмата „да бъде подобрен животът в градовете“ и ще е част от услуга за мобилност в Сан Франциско.

Origin

Origin, който трябва да може да развива шосейна скорост, е разработен с подкрепата на GM и финансова помощ от Honda. В него няма волан и педали, което измества фокуса върху пространството и комфорта. Вътре са поставени няколко USB-порта и екрани, за да могат пътуващите да работят или да се забавляват. Вратите са плъзгащи се, за да се намали риска от инцидент с минувач или велосипедист.

Конструкцията на електромобила е модулна, което подсказва, че върху платформата ще могат да бъдат монтирани различни модули. Очаква се да използва вече доказани технологии от Chevrolet Volt.

При представянето шефът на фирмата Дан Аман потвърди, че Origin е готов за производство и ще се използва за споделени пътувания. Фирмата твърди, че шатълът има живот от 1 млн. мили (1,6 млн. км) и може да спестява на жителите на Сан Франциско до 5000 долара годишно в сравнение с притежаването на личен автомобил.

Origin

Аман допълни: „Ние искаме да направим пътуването с Origin възможно най-изгодно, защото ако имаме сериозно намерение да подобрим живота в градовете, трябва да дадем възможност на най-голям брой хора да използват Origin. А това няма да се случи ако не предложим нещо съвсем просто и едно по-добро изживяване на ниска цена, отколкото плащате днес“.

Още не е ясно кога автономното такси ще започне работа. Origin още не отговаря на стандартите на организацията Federal Motor Vehicle Safety Standards, която одобрява автомобилите за употреба по шосетата в САЩ. Засега ще се използва само в имоти на GM и вероятно Honda.

Снимки: Cruise

0 от 500