IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

На колите вече им е тясно в гаражите!

Габаритите на новите модели растат и това се оказва проблем за потребителите

Малкият гараж все по-сериозен проблем за собственик на автомобила, защото новите модели стават все по-дълги и по-широки. А повечето гаражи са строени спрямо предишните размери и съответно не растат с тях, показва изследване на германския автомобилен клуб ADAC.


гаражи


Анализът на базата данни от автомобили в Германия сочи, че в някои категории все още има тесни и ниски модели. ADAC е направил списък на всички автомобили, чиято широчина с огледалата не надвишава 1,90 метра, а дължината е не повече от 4,70 метра. Включени са както нови модели, така и превозни средства, произведени след 2010 година.

Повечето от тесните нови автомобили с широчина под 1,90 метра за електромобили. „Най-слабият“ е двуместното Renault Twizy, което е широко 1386 мм. След него се нарежда Daihatsu Copen - малък роудстър от 2010 година с широчина 1644 мм. Следват Chevrolet Matiz и Spark (1725 мм), както и Smart fortwo, който в поколението от 2010 година е широк 1750 мм, а през 2014 година „пораства“ до 1893 мм.

С ограничение за широчина до 1900 мм (заедно с огледалата) се справят още популярните малолитражки Fiat 500 (1900 мм), Kia Picanto (1880 мм) и Suzuki Swift (1875мм), както и малкият хечбек Citroen C3 (1877 мм) и всъдеходът Suzuki Jimny (1870 мм).


гаражи


Други автомобили обаче растат на широчина и това се оказва проблем при влизането им в гараж. Пример за това е VW Golf, при чието първо поколение широчината е 1,80 метра, а при сегашното, осмо поред, тя достига 2,07 метра. Затова и ADAC призовава производителите да удържат увеличаването на размерите, тъй като вече дори компактни модели, които са предназначени за втора кола в семейството, често са достатъчно големи, че да се използват и като основен автомобил.

В същото време, потребителите трябва да бъдат наясно, че широчината на даден автомобил, посочена от производителя, не включва външните огледала. Затова е добре, преди покупката на нова кола те да знаят точните размери на мястото, на което ще паркират. И съответно да добавят още пространство, за да може вратите да се отварят спокойно.

Снимки: ADAC

0 от 500
  • #3
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Това , че колите растат на габарити , не означава , че вътрешното пространство е станало по-голямо. Имах БМВ е30 и влизах спокойно в него , когато излезе f30 едвам се наврях в него а бе с габарити на 5 серия е34 а аз не бях пораснал нито на височина ,нито на килограми.
  • #2
    8 rate up comment 3 rate down comment
    арх ( преди 3 години )
    Няма нормативни минимални размери - съобразяват се с конструкцията на сградата. Друга тема е удобството, но там е според представата на инвеститора за търсене/предлагане.
  • #1
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    гаражите и местата за паркиране винаги са имали нормативни изисквания за размери отделна е темата че при проектирането инвеститора и архитекта не ги спазват