IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кога маслото в двигателя трябва да се сменя по-рано?

Най-важното е в какви условия и колко често се ползва автомобилът

Моторното масло осигурява на двигателя продължителна и правилна работа. Производителите препоръчват то да се сменя веднъж в годината или след достигането на определен пробег. Има обаче ситуации, когато замяната на смазващата течност трябва да бъде извършена преди предвидения срок.

Маслото в двигателя изпълнява редица функции, като освен смазка на детайлите и осигуряване на лесно стартиране, то почиства двигателя, а също така охлаждане неговите детайли, които са подложени на най-сериозно нагряване. Затова и самото масло е сложна и високотехнологична течност, запазваща дълго време своите свойства. Как обаче да разберем, че трябва да пренебрегнем указанията на производителя и да я сменяме по-често?.


6 причини за по-ранна смяна на маслото (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #29
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Цуки 21 ( преди 1 месец )
    Само доливам без смяна вече 100хил.км.Голф 3 1.9-90
  • #28
    1 rate up comment 1 rate down comment
    ГГГ ( преди 2 години )
    Не знам ,дали сме чак толкова наивни или си обичаме много много,,,новите ,,,,стари ,,коли.Навсякъде много философи и разбирачи .Аз лично мисля ,че всичко се върти около парите т.е,сменяйте си маслото на Еди какъв си пробег ,за това съм съгласен ,обаче ,,АКО НЯМАТЕ ПРОБЕГА ГО СМЕНЯЙТЕ ВСЯКА ИЛИ НА 2Г.,ЗАЩОТО МАСЛОТО СТАРЕЕЛО,ОКИСЛЯВАЛО СЕ ,ОКИСЛЯВАЛО СЕ НА БАБА ИМ ХВЪРЧИЛОТО ,ПОНЕ НЕ И ЗА ТОЛКОВА КРАТЪК ПЕРИОД ,ТЪРСЯТ ШАРАНИ ВЛЮБЕНИ В СТАРИТЕ СИ БАРАКИ ,ЗАЩОТО ИМ ПРЕСТОЯВАТ В СКЛАДОВЕТЕ НОВИ МАСЛ
  • #27
    0 rate up comment 0 rate down comment
    xxx ( преди 3 години )
    Има доста верни неща в статията.Смяната на маслото зависи от:Колко е износен двигателя и респективно при повече износване повече картерни газове който зацапват по бързо маслото .Качеството на горивото, повишеното количество сяра може да намали по спомен от 30 до 50 % интервала за смяна на маслото .Запрашеноста на въздуха, мръсният прашен въздух действа като абразив на двигателя и превръща маслото в клей.
  • #26
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Константин ( преди 3 години )
    Ами то излиза, че никога маслото не може да изкара до смяна. Винаги трябва да го сменяме по рано. Ако караш много, ако не караш много, ако даваш газ. Пишете кога можем да караме до нормална смяна! Хахах
  • #25
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Мото-часове и изразходван бензин.И да не е менте маслото. Май само в Европа карат long-life масла. Другито си карат класическата - 5-7 х. и смяна. Ама зад океана топ масла се намират за по 30-50 лв, 5 ца, а тук?
  • #24
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Габдулла ( преди 3 години )
    Тъпоооооо. Точно в непрекъснат режим маслото има дълъг живот
  • #23
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Шофьорът ( преди 3 години )
    Браво много полезна информация за масовото преселение на неграмотни и неопитни шофьори в София
  • #22
    33 rate up comment 3 rate down comment
    Шиш ( преди 3 години )
    Да, така си е. Освен с пръсти трябва да се опитва и на вкус. Ако удря на гранясало - за смяна е.
  • #21
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Имам роднини на 1400км и 2 пъти в годината отивам да ги видя та тогава се разработва двигателя
  • #20
    13 rate up comment 7 rate down comment
    Бай Ганю ( преди 3 години )
    Каквито и параметри да са поставили производителите на масло аз го сменям една идея по рано.Например.Дават смяната на 10 к. Сменям на 9к.Отделно си го тествам като следя и показателя на щеката.С лагам масълце от нея на палеца и показалеца и разтърквам пръстите.Ако не е добро започва да не се приплъзва мазно.Много рано да се сменя също не е добре .Маслото мие двигателя най-добре точно преди смяната му.