IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проектът за възраждането на "Москвич" е готов

Ако АЗЛК е готов с нов модел за 2021 година, той би трябвало да изглежда така

Дизайнерът Роман Прядко представи нов ретро-футуристичен концептуален модел, с който преосмисля облика на легендарния съветски автомобил Москва-2140, произвеждан през периода от 1976 до 1988 години. Оригиналният модел всъщност е модернизирана версия на предишния Москвич-412, от който са произведени над милион екземпляра.


Москвич


През 2020 година феновете на марката отбелязаха 90-годишнината от основаването на завода АЗЛК (първоначано той се казва КИМ, а в последите години от съществуването си - ОАО "Москвич") и затова не е изненада, че съветската класика получава нови форми, които в момента са само на чертожната дъска.

Дизайнерът посочва, че като габарити Москвич-2140 ще бъде с 200 мм по-дълъг и с толкова по-широк от класическата машина. Добавката във височината е 50 мм, като авторът на проекта се е опитал да пресъздаде духа на класиката. Той е черпил вдъхновение не само от основния модел 2140, но и от луксозната модификация 2140SL.

Москвич
Москвич


Прядко е обърнал особено внимание на дребните дребните детайла на дизайна, като особено впечатление правят светодиодните фарове и прорезите под решетката на радиатора. Задните светлини също изглеждат познати, като край тях е разположен знакът 1500.

Формата на волана и конфигурацията на приборите също препращат към истинския "Москвич". Все пак има новости - самият волан е мултифункционален, а на приборния панел освен километраж, тахометър и други познати показатели е поставена и навигация. В правоъгълния преден панел отлично се вписва големия тъч-скрийн на мултимедийната система, а на мястото на запалката е поставено безкабелно зарядно, три USB-порта и зареждане с 12В.


Москвич


Уви, Москвич засега си остава в миналото и надеждите автомобилите на марката да се появят отново по улиците са минимални. През 2007 година компанията ОАО "Москвич" прекрати съществуването си, а неин приемник става ОАО "Рено Русия", която през 1998 година закупи цеха за сглобяване а двигатели АЗЛК. Сега той произвежда модела Renault Logan.

Снимки: Roman Priadko Design

0 от 500
  • #18
    16 rate up comment 9 rate down comment
    Andropov ( преди 3 години )
    До всички, които критикуват - ако се абстрахираме от това, че концепта е Москвич и загледаме просто нарисувания автомобил - той е красив. Ако вместо АЗЛК на рисунката пишеше например БМВ, всички цяха да ахнат. Ясно е рашките каква техника можеха да правят, сега какво могат.... И Дачията някога беше зле, докато румънците сами я сглобяваха, но под крилото на Рено вече е успешна марка. Ако този коцепт го поеме разбираща и можеща компания и го направи качествен, защо да не се продава.
  • #17
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Христо ( преди 3 години )
    Това е космИч. С него хората за пръв път ще достигнат до Марс. Ще се захранва от батерии, ама не като ИТ кошника, а с истински пиробатерии.
  • #16
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Mimo1313 ( преди 3 години )
    Тая статия я четох в руските сайтове преди около месец
  • #15
    10 rate up comment 9 rate down comment
    akkpan@abv.bg ( преди 3 години )
    Вай вай,пак у нас Москвич,ама ще се чака ли 5,г.да го купим,да внасяме вече вноска и да чакаме,чакаме ръмжалника.
  • #14
    9 rate up comment 6 rate down comment
    ashidobi ( преди 3 години )
    На осмак съм се учил да шофирам и като гледам... Да управляваш такъв автомобил (поне по снимките от интериора) ще е диагноза! :D
  • #13
    17 rate up comment 12 rate down comment
    Gp ( преди 3 години )
    *** поне некви чертежи, нещо 'Жипки, Лади... правят нещо.А бе критикарчета, майсторчета тип "направи си сам", разбирачи от политика, футбол и техника..... ние българите какъв автомобил произвеждаме... серийно/масово производство, чертежи поне нещо, а-у, чат пат? Само ***, храчим и пърдим.Хайде сполай ви, събирайте кинти за поредната 20+ годишна кошница, претърпяла тежко ПТП, изгладена с ютия, без ръжда, гаражна, карана от монахиня и само на 120хил.км
  • #12
    9 rate up comment 16 rate down comment
    Б. М. ( преди 3 години )
    Да, много са силни в рисунките руснаците. Спомням си великолепната картина на Иля Репин, "Бурлаки на Волга". Тук, в тази картинка, липсват въжетата!?!? :)
  • #11
    8 rate up comment 18 rate down comment
    Манечи ( преди 3 години )
    Смех, смех, смех! Нямам въздух " братушки"!
  • #10
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Хах ( преди 3 години )
    Силно подкрепям, че "смукача" трябвя да е наличен!(за 21век... едва ли, но ще е закачка). Може би, и гърловината за зареждане, да е под номера. Минало бешеЛо
  • #9
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Имах москвич ( преди 3 години )
    От тогава мога да ремонтирам !