IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Честит рожден ден, Луи Шевроле!

Талантливият конструктор и пилот има трагична история

Едва ли Луи-Жозеф Шевроле, който се ражда на 25 декември 1878 година в Ла Шо Дьо Фон в Северо-Западна Швейцария е могъл да си представи, че му е съдено да стане едва от легендите на световната автомобилна индустрия. Както и че неговото име ще стои върху десетки модели, произвеждани и продавани по цял свят.


Chevrolet


Увлечението му техниката и състезанията, както и емиграцията първо в Канада, а след това и в САЩ, го вкарват в света на автомобила, където младият и амбициозен Шевроле първо работи за фирмите De Dion-Bouton, Fiat и Buick. През ноември 1911 година той става един от основателите на нова детройтска компания, наречена в негова част. Любопитното е, че само няколко години швейцарецът е непосредствено свързан с производството на автомобили, носещи неговото име.

Шевроле, който вече е станал популярен автомобил състезател, влиза в конфликт със съоснователя на компания Уилям Дюрант. Двамата имат различия за дизайна на автомобилите, както и за гамата модели, предлагани от фирмата и в крайна сметка през 1915 година швейцарецът продава своя дял от Chevrolet. Луи се ориентира към производството на части за спортните модели на Ford, като участва в състезания заедно с братята си Артур и Гастон.


Chevrolet


За съжаление, талантливият конструктор и автомобилен пилот има нещастна съдба. През 1920 година брат му Гастон печели най-великото американско състезание - "Индианаполис 500", но след това загива. Смъртта му е жесток удар за Луи, който след това само веднъж сяда в състезателна кола - през 1925 година в Маями. След това идва Голямата депресия, която съсипва икономиката на страната, в това число и бизнеса на Шевроле, който се е ориентира към разработката на авиационни двигатели.

През 1934 година Шевроле претърпява огромно унижение, тъй като е без работа и е принуден да приеме предложената му от General Motors длъжност на механик в един от заводите на минимална заплата. Здравето му обаче се влошава, тъй като страда от атеросклероза. През 1938 година се оттегля в малка къща във Флорида, където след няколко месеца умира.

Фирмата Chevrolet обаче вече е част от автомобилната история на Америка. За 109 години тя пуска на пазара близо 200 модела, а също така и стотици концептуални машини и прототипи. Три от колите на марката обаче стават истински легенди - вижте кои са те:

0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Corvette ( преди 3 години )
    Сега гледах "Rum diary car scene" с Джони Деп и Амбър Хърд как се возят в червен Корвет първа генерация с 200 в Пуерто Рико. Велика кола! Никое швабско, азиатско или европейско творение не може да има духа и визията на кораба Corvette. Истинският Батмобил