IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци пуснаха впечатляващ кросоувър

Voyah Free се предлага като електромобил или спецхибрид

Китайският концерн Dongfeng представи новия електрически кросоувър Voyah Free. Елегантната машина впечатлява с висока мощност и атрактивен дизайн, дело не на кой да е, а на известната компания Italdesign.


Voyah Free


В основата на модела е новата "скейтборд" платформа ESSA (Electric Smart Secure Architecture) с двойни рамена на окачването отпред, многолинково отзад и пакет батерии, разположени между осите. По габарити, китайският модел се доближава до BMW X5 с дължината си от 4905 мм и колесна база от 2955 мм.

Най-важната част - задвижването, е на много високо ниво. Кросоувърът ще разчита на 2 електромотора със сумарна мощност 680 к.с. и въртящ момент от 1000 Нм. С тях, ускорението от 0 до 100 км/ч ще става за 4,8 секунди, а максималната скорост ще е 200 км/ч.

Впечатляващ е и заявеният пробег: базовата електрическа версия ще може да изминава до 500 км с едно зареждане на батериите. На по-късен етап ще е налична и версия, в която 1,5-литров бензинов двигател ще играе ролята на генератор, зареждащ батериите. При него, максималният пробег ще е 860 км.


Voyah Free


И като сравняваме китайския с германския SUV, трябва да отбележим, че от Italdesign са се постарали доста и коефициентът на съпротивление на Free e 0,28 (0,31 при X5). Като пропорции машината не се отличава от подобни модели с ДВГ - запазен е дългият преден капак, както и стила на купето. Външността е прилично изглеждаща, без агресивни нотки, а салонът е с 5 места, като водачът и пътникът са разделени от висок "извисяващ се" тунел.

Предният панел съдържа три екрана, комбинирани под едно стъкло, а информационно-развлекателният комплекс е способен да разпознава жестове и гласови команди, има технология Face ID и актуализации. Dongfeng твърди, че Voyah Free ще получи 20 системи за подпомагане на водача, сред тях - интелигентна навигация, активна технология за нощно виждане и много други.


Voyah Free


И тъй като марката Voyah се води премиум такава за Dongfeng, електрическият кросоувър ще е доста "напудрен" - пневматично окачване, адаптивен круиз контрол, четиризонов климатик, контурни седалки с електрически настройки, вентилация и масаж и т.н. Всичко това на цена от 400 000 юана (около 97 500 лева) или два пъти по-малко, отколкото струва в Китай гореспоменатото BMW X5.

Повече снимки на Voyah Free разгледайте в галерията:

0 от 500