IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мини-електромобил на Hyundai ще лекува деца

Машината използва изкуствен интелект и вече работи в болница

В края на октомври компанията Hyundai представи най-малкия си електромобил, чийто дизайн е в стила на концептуалния модел 46, представен на автосалона във Франкфурт през 2019 година. Сега корейският производител разкри предназначението на машината - тя ще помага за лечението на деца.


Hyundai EVAC

За целта Hyundai и Масачусетския технологичен институт разработиха съвместно технология за емоционално-адаптивно управление (EAVC). Тя е създадена на базата на изкуствен интелект, който променя обстановката в салона в зависимост от ситуацията както в автомобила, така и извън него.

Системата EAVC сканира изражението на лицето и измерва пулса и честотата на дишане, като обединява информацията с показателите на автомобила - скорост, ускорение, шум и вибрации. След това тези данни се обработват с помощта на алгоритъм за оптимизация на обстановката в салона и активно управление на автомобилните системи, включително осветлението, климатика, аудиосистемата и ароматизатор на въздуха.


Hyundai EVAC


Първият малък електромобил вече е предаден на болницата в Барселона, като той ще помага на малките пациенти да се придвижват между отделните сгради и кабинетите за различни процедури. Установено е, че това предизвиква голям стрес у децата.

Мини-електромобилът със система EVAC си взаимодейства с децата с помощта на 5 основни технологии. Сред тях са система за разпознава изражението на лицето, масажиращ колан, подобряващ дишането, датчик за отчитане на сърцебиенето, специално успокояващо осветление и ароматизатор на въздуха със същата функция.


Hyundai EVAC


Например, електромобилът може да понижава стреса с лек натиск върху колана, а също така да пуска специален успокояващ аромат и дори да надува балончета. Освен това, системата EVAC ще информира лекарите за емоционалното състояние на малкия пациент.

В Hyundai планират да внедрят технологията EVAC в стандартни превозни средства, което ще увеличи безопасността на техните шофьори.

Снимки: Auto.Mail

0 от 500