IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конфликтът в ръководството на VW Group продължава

Надзорният съвет на концерна не взе решение за бъдещето на главния изпълнителен директор

Конфликтът в ръководството на Volkswagen Group продължава да се задълбочава, след като на своето заседание във вторник Надзорният съвет на концерна не взе решение за удължаване на договора на главния изпълнителен директор Херберт Дийс.


Херберт Дийс


Сегашният контракт на Дийс изтича през 2023 година, но той поиска подкрепа от ръководството, за да може да доведе докрай замислените от него реформи. Въпросът обаче изобщо не е бил разглеждан на заседанието във вторник, като участник в сбирката на управата коментира, че няма как Надзорният съвет да бъде подложен на натиск за взимане за подобно решение.

Медиите в Германия твърдят, че основният конфликт в ръководството е между Дийс и шефът на работническия синдикат Бернд Остерлох, който също е член на Надзорния съвет. Именно той критикува изпълнителния директор за проблемите с електрическия ID.3 и с Golf VIII, както и за редица други неща.

През лятото Дийс влезе в сблъсък и с други членове на Надзорния съвет, като на предишното заседание някои от тях поискаха освобождаването му. В крайна сметка той беше принуден да освободи директорския пост в компанията Volkswagen, но остана начело на целия концерн.

Според информациите, Дийс иска удължаване на контракта си за да се справи отрано със съпротивата на Остерлох и профсъюзите, както и да затвърди позицията си. На негова страна е Щефан Вайл, премиер на Долна Саксония, който също е в Надзорния съвет.

Снимка: Volkswagen

0 от 500