IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10-те автомобила, които се обезценяват най-бавно

Лоши новини за масовия купувач: най-изгодно е да се купува... Porsche

Обезценката във времето е всъщност най-големият разход за купувача на нов автомобил - доста по-съществен от поддръжката, разхода на гориво, застраховките и таксите. След като ви запознахме с най-бързо обезценяващите се модели на британския пазар  по данни на VIP Data, сега е време да погледнем и най-бавно обезценяващите се.
  
 
Kia Niro, десен волан
Лявото движение на Острова отблъсква повечето източноевропейски прекупвачи, които са основен двигател за по-високите остатъчни стойности на пазари като германския и италианския


За съжаление едва ли информацията ще е от голяма полза за типичния купувач, защото в класацията доминират свръхлуксозните модели. На практика в топ 20 има само два масови и достъпни като цена автомобила - Kia Niro, на 18-а позиция, и Peugeot 3008, на 7-а. Има също три модела в премиум сегмента - Mercedes GLC, Lexus IS и Jaguar F-Pace, които са във втората десетка, един спортен модел - Subaru WRX, и два от по-скъпите миниванове. Всички останали автомобили в класацията са в луксозния клас.

Трябва задължително да отбележим още две неща. Като склонност към обезценка на отделните модели британският пазар е сходен с германския, да речем, но самата обезценка често е доста по-голяма. Причината е в лявото движение на Острова - за автомобилите с десет волан има по-малко купувачи от Източна Европа. Докато в Германия, Италия и Австрия остатъчната стойност се поддържа висока от милиони българи, поляци, руснаци, румънци, украинци, албанци и прочие, които изкупуват употребяваните коли и подсилват значително този пазар.

Във Великобритания има и още един фактор, който влияе на обезценката: съществените данъчни надбавки на екологична основа, и допълнителните такси за каране в Лондон за по-замърсяващи автомобили. Това е и обяснението за сериозния интерес към хибридната Kia Niro. Естествено, в България подобен фактор не съществува.
  
  
Най-слабо обезценяващите се коли след 3 години (ГАЛЕРИЯ):


 

0 от 500