IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

У нас най-бавно се обезценяват Peugeot, Dacia и Toyota

От 39% до 75% се обезценяват автомобилите в България до четвъртата си година след производство.

У нас най-бавно се обезценяват Peugeot, Dacia и Toyota

Проучване на sale-autos.com, базирано на информация предоставена от автокъщи в България показва, че новите автомобили у нас се обезценяват с между 39% - 75% до четвъртата си година след производство. Стойностите отчитат връх за периода между 2-4-та година след пускането на автомобила в експлоатация. До десетата година след производството обезценяването на автомобилите достига до над 80% от базовата цена.

Според проучването от 11-те най-продавани марки, през първите четири години най-бавно падат цените на моделите на Peugeot, Dacia, Toyota, Citroen и Skoda с под 50%. Най-бързо за този период се обезценяват автомобилите с марка Renault (75%), Kia (73%), Chevrolet (60%), Ford (60%), Opel (56%) и Volkswagen (51%).

След четвъртата до десетата си година след производство цените на 11-те марки автомобили падат с по-бавни темпове, но достигат и до завидните 80% и отгоре - Renault (83%), Kia (80%), Ford (73%), Opel (69%), Citroen (64%), Skoda (64%), Volkswagen (62%), Chevrolet (62%), Peugeot (62%), Toyota (51%), Dacia (36%).

Автоексперти препоръчват като най-подходящо време за инвестиция в автомобил втора ръка периода непосредствено преди и след четвъртата година след производството на автомобила.

“Цените варират в зависимост от марката, но като обезценяване това е най-подходящият период за инвестиция. Автомобилът не е употребяван дълго и техническото състояние е много по-добро отколкото на автомобил използван в по-дълъг период, а в същото време и цената е паднала средно наполовина”, споделят експертите.

*В проучването са взети под внимание единайсетте най-продавани марки автомобили в България за периода януари – септември 2011 г. според статистиката, която води Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП)

0 от 500
  • #27
    1 rate up comment 0 rate down comment
    555 ( преди 11 години )
    Егати великите глупости !
  • #26
    9 rate up comment 1 rate down comment
    speedart ( преди 12 години )
    Тея явно са пили белина с тая статистика , да се разходят по автоборсите да видят цени на пежо,дачия и toyota...
  • #25
    15 rate up comment 2 rate down comment
    мун_чо ( преди 12 години )
    Тая статистика показва само че рено и киа не са се навили да бутнат парички на хората който са я съчинили.Също е интерсно как дачия е на второ място а рено на последно при условие че колите им на практика са еднакви (еднакво качество и еднакви двигатели)
  • #24
    1 rate up comment 1 rate down comment
    123 ( преди 12 години )
    Мисля, че не си прав! Аз имам Сандеро и ми го дадоха с отстъпка.От 19 за 18 кеш.Отделно около празниците поне тази марка прави намаления. Около Коледа всички пак ще свалят...
  • #23
    6 rate up comment 4 rate down comment
    КБ ( преди 12 години )
    Сега ще ви кажа, защо тая класация не е вярна. Причината е, че няма точни данни за цените на новите автомобили. Например Форд предлагат в ценовата си листа завишени с около 18 % цени, на които никой не купува. Доста други вносители също показват по-високи цени, но продават с отстъпки. Някой да е чувал за отстъпки при Дачия?
  • #22
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Китайскитекопия прави Фолксваген. както виждаме бързо се обезценяват.
  • #21
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Най-накрая тойотките си попаднаха на мястото в калта до Дачия. Таз година до дачиата, догодина до китайските копия
  • #20
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Бе то дачията си е обезценена още в магазина, ама айде, щом така сте спокойни, така да бъде. Все пак предпочитам някоя от другите, пък било то и по обезценена!Поздрави и честитки!
  • #19
    18 rate up comment 3 rate down comment
    stoci77 ( преди 12 години )
    и ко стана кега дачия ги скъса всички надути марки,каква ирония само дачия н челото по обезценяване а фирмата майка рено последни,мале,мале,мале
  • #18
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Ьршшшш ( преди 12 години )
    каквото и да говорим-новото си е ново-харесвам колите да са чисти ,а не издрани.за съжаление,не всички могат да си позволят това-трудът ни не винаги се оценява в БГ подобаващо.ладата на баща ми още работи над 30 г -за мен навремето беше най-хубавата кола,но времената се менят и ние-с тяха