IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla се отказва от механичната връзка между волана и колелата

Компанията търси инженери за разработка на новата система за кормилно управление

Компанията Tesla започна да търси инженери за изследователския си център в Остин, щата Тексас, където в момента се строи най големия завод за електромобили на територията на САЩ. Една от вакантните длъжности е за инженери, които ще трябва да разработят нова електронна система за кормилно управление, съобщава Electrek.co.


Tesla волан


Колите на Tesla отдавна са оборудвани с електронно кормилно управление, което позволява на компютъра да насочва колелата, когато автомобилът се движи на автопилот. В случая обаче има механична връзка между волана и колелата и съответно дори в автоматичен режим кормилото се върти дори при малка промяна на посоката на движение.

Новата система предвижда, воланът да се превърне в джойстик, като бъде свързан с датчици, фиксиращи неговото положение. Ако водачът реши да завърти кормилото, датчиците подават съответния сигнал и електрическата система завива колелата. Това позволява на шофьора сам да настройва волана, но пък пълното отсъствие на механична връзка му пречи да "чувства" автомобила.

Като плюс се отбелязва и фактът, че при новата система по време на маневриране воланът ще бъде напълно неподвижен. Джойстикът също така ще може да се използва и за игра в състезателен симулатор на дисплея на предния панел.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #19
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Инфинити Q50 ( преди 3 години )
    Това вече се прилага и се движат такива автомобили по пътищата. Infinity Q50 е с такова управление!
  • #18
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Христо ( преди 3 години )
    То е ясно, че батериите няма да съберат повече и сега Мъск, понеже обеща, за да увеличи пробега ще трябва да изхвърли малко желязо. Точно като на самолет, конструкцията трябва да е максимално лека. Пък и да стане авария няма да е като самолетна катастрофа. Така, че може да си го позволи. За това маймуните да го тестват.
  • #17
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    абсолютно е стъпка към отнемането на правото да решаваш нещо в тази кола... ако компютъра каже налЕво.. кой си ти да завъртиш волата и да му отнемеш правото на глас... я у лЕво :D ... Серозно сега - не съм против иновациите и прогреса, но това не ми изглежда разумно ни най-малко. Сравнението със самолети е нелепо.. там са съвсем други нещата.
  • #16
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Готин ( преди 3 години )
    Както е тръгнало, до десет години ще трябва да си купувам каруца с кон. Така ще става, така както аз искам, а не както са ми го програмирали. Виждате ли как постепенно ви отнемат правото да решавате и свободите да управлявате живота си. В бъдеще света ще се превърне в луксозен затвор. Сега ни пробват с маските. После чиповете и накрая мозъчните импланти. Това живот ли е да му ......
  • #15
    6 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 3 години )
    Е що не почнат от страничните огледала? Така ще се подобри аеродинамиката а и 3 камери да ти правят цялостен поглед отзад даван на дисплея пред ще е супер. За туй кормило малко ще ме е шубе.
  • #14
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Е то това си го правят и други производители! Не е нещо ново...
  • #13
    10 rate up comment 3 rate down comment
    TSLA ( преди 3 години )
    Няма ли рейка, нямаме сделка!
  • #12
    10 rate up comment 7 rate down comment
    До 11 ( преди 3 години )
    Като изключим изискванията на правителствата за екология и безопасност, за останалото винаги се търсят практични решения. И махането на волана ще е едно от тях, но още не можеш да го осъзнаеш, както човек преди 2 века не е можел да си представи, че няколко тона желязо може да лети, че и да кацне в непрогледна мъгла без човешка помощ. Ама радващото е, че инженерите не питат бай *** кое как да направят.
  • #11
    10 rate up comment 1 rate down comment
    до ОФФ ( преди 3 години )
    Тя рейката винаги е механична, а усилването може да е хидро или ел. Ама на теб да ти сложат пак хидравлична с помпа, течност, резервоарче, а другите да се "мъчат" с електронно регулиран почти вечен електромотор с всички екстри.Карането на кола не е игра. Нещо си се объркал. Като пораснеш, може пък да се осъзнаеш.
  • #10
    15 rate up comment 1 rate down comment
    До 10 ( преди 3 години )
    Да, керванът си върви но автомобилите вече не са това което бяха!Сегашните "иновации" не са като иновациите от едно време. Едно време са търсили прости и практични решения на проблемите. А сега си измислят несъществуващи проблеми за да ни продадат конкретни технически решения за които са сметнали че ще им носят по голяма печалба. Следващата стъпка сигурно ще е да премахнат волана и *** напълно. После може да махнат и екрана от таблото.....копчетата от таблото вече са ги махнали.