IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen ID.3 превзе Норвегия само за месец

През септември германският модел има със 77% повече продажби от Tesla Model 3

Новият Volkswagen ID.3 превзе само за месец най-важния пазар за електрически автомобили в света - норвежкия, показва статистиката. Продажбите на германския електромобил стартираха на 28 август, а през септември той е вече най-продаваният модел в Норвегия, с 1974 доставки. На второ място за месеца е Tesla Model 3 (1116 продажби), а на трето - шведско-китайският Polestar (928), сочат данните на Еlbil Statistikk.
  
  
Volkswagen ID.3
  
  
Досегашният пазарен лидер Audi e-tron отстъпва чак на пето място през септември, изпреварен и от китайския MG ZS, но все още е убедително начело при най-продаваните модели за 2020 година. Десетката на най-продаваните електромобили през септември се допълва от Hyundai Kona, Nissan LEAF, VW e-Golf, BMW i3 и Hyundai Ioniq.

Въпреки относително малкия си мащаб Норвегия е смятана от експертите за първия развит електрически пазар в света. Септември постави нов рекорд в това отношение - на електромобилите (BEV) се падат цели 61.5% от продажбите, а други 20.1% са за зареждащите се хибриди (PHEV). Още 7% е делът на незареждащите се хибриди от типа на Toyota Prius. Автомобилите с бензинов двигател са само 6% от пазара, а с дизелов - 5%.
 
 
електромобили, Норвегия, пазар
  
  
Volkswagen ID.3, чиито пазарен дебют няколко пъти бе отлаган заради проблеми с производството и софтуера, се продава в Норвегия за 350 000 крони, или 32 000 евро. 62-киловатчасовата му батерия осигурява 420 км пробег по тестовия цикъл WLTP. VW ще предложи и версия с 82 киловатчаса и до 550 км пробег.

Обяснението за рекордните резултати на автомобила през септември е и в сравнително големия брой натрупани предварителни поръчки. Същото се случи преди година при дебюта на Tesla Model 3 на местния пазар.


Десетте най-продавани електромобила в Норвегия през 2020 (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #6
    7 rate up comment 12 rate down comment
    Смехь ( преди 3 години )
    Хахаха най-важният бла бла.Норвегия е държава от 5-6 милиона какъв пазар изобщо.
  • #5
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Бай Ганю ( преди 3 години )
    Бай *** признава само немско и руско...Винаги с Германия никогаж против Русия
  • #4
    10 rate up comment 10 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 3 години )
    Не съм карал, но влезнах онзи ден в ID 3.В сравнение с него, тслата е като направи си сам.Иначе всички елколи вървят почти еднакво.Карал съм зое, тесла,лийф, няма голяма разлика.Кокото по голяма е батерията, токова по бързо ускорява,новото зое по интериор е далеч пред тслата.Няма да говорим за сглобката.Тубата е пълна с клипове за сглобката на Мъск.
  • #3
    10 rate up comment 3 rate down comment
    До 1 ( преди 3 години )
    Чукча не читател, чукча писател. В последния абзац си го пише, ама като не можеш да четеш така става.
  • #2
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Най новия модел в продажба, разбира се че е ще най продаван. Нека мине малко време, пазар ще си покаже колко ще е продаван.
  • #1
    9 rate up comment 16 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    На Т'слата дръжката изгоря, тури му пепел на Илончо :D