IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Назрява нов проблем между Skoda и Volkswagen

Синдикатите в Чехия не са съгласни с преместването на двата най-печеливши модела в чужбина

Ръководството на Volkswagen AG планира да премести производството на два модела на Skoda извън Чехия и това е на път да предизвика сериозен проблем между двете компании. Става въпрос за Superb и Kodiaq, които носят най-големи печалби на марката.


Skoda завод


Шефът на синдикатите на работещите в Skoda – Ярослав Повсик, който е и член на Надзорния съвет на чешката компанията, заяви, че Volkswagen ще изнесе производството на луксозните Superb и Kodiaq в Словения и Германия, докато друг SUV, който сега се сглобява в завода на Skoda – Seat Ateca, ще бъде изпратен в Испания.

„Тази кампания срещу Skoda вече е прекалена. Трябва ли да лишим Skoda от всичко добро и хубаво, което имаме в момента? Ще се бием на всички фронтове – с правителството, в пресата, с Volkswagen, изобщо навсякъде“, категоричен е Повсик.

Skoda е най-големият износител на автомобили в централна Европа, но нейните успехи понякога причинява търкания в рамките на групата VAG, чието ръководство дори обвини чешката марка, че изяжда печалбите на други компании, най-вече на Volkswagen.

През 2019 година Skoda е произвела 29 298 бройки от Superb, 101 586 от Kodiaq и 98 370 от Seat Ateca в своите заводи в Чехия. В световен мащаб компанията е доставила 1,24 млн. нови автомобила на крайни клиенти, като основните пазари са Германия и Китай.

Снимка: Skoda

0 от 500
  • #3
    20 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Шкода е немска и само името е чешко. Като са искали чехите да им остане изцяло чешка да си я откупуват от ФВ и да се оправят,иначе мълчанието на агнетатат и каквото пастира каже това ще бъде.
  • #2
    14 rate up comment 1 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 3 години )
    Enyaq ще задълбочи още повече кризата между Skoda и VW...
  • #1
    32 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Те ФВ да решат какво искат да правят от Шкода, уж трябваше да стане по-бюджетна (отново) пък последната Октавия е по-луксозна от Голфа.