IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen се отказа от завода в Турция

Новите VW Passat и Skoda Superb ще се произвeждат в Словакия

Концернът Volkswagen Group се отказва от плановете си за строеж на нов автомобилен завод в турския град Маниса, съобщава германското издание Automobilewoche.


завод на Volkswagen


Както е известно, до последния момент в надпреварата за място на фабриката беше и България, но в крайна сметка изборът падна върху Турция, като беше подписан и предварителен договор. Предвиждаше се, в новия завод да се произвеждат следващите поколения на Volkswagen Passat и Skoda Superb, които сега се сглобяват в Емден (Германия).

В крайна сметка, концернът реши да се откаже от предприятието в Маниса, като това беше потвърдено и няколко източника от компанията във Волфсбург. Фабриката трябваше да създаде около 4000 работни места, като прдвидената инвестиция беше в размер на 1,2 млрд. евро. Част от тях щяха да бъдат осигурени от турското правителство.

Кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус, обаче слага край на плановете на германския производител. Във Volkswagen смятат да спестят предвидени за завода средства, като ще реорганизират производството на моделите си и ще ги пренасочат към други предприятия. Така новите VW Passat и Škoda Superb ще се сглобяват в завода на групата в Братислава (Словакия).

Снимки: Volkswagen

Още по темата - прочетете в Investor.bg.

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Именно, че не знаеш, няма и как да разбереш , като "питаш" "така" в автомобилен сайт, аз съм учил 5 години икономически науки в университет и не смея да кажа, че ги знам. При теб не смея да прогнозирам как ще се получи със знанията :)) Това с VW и избора на фабрика е Геоикономика, а близкоизточният конфликт дето казваш е Геополитика.
  • #6
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ко, ко? Каза ли нещо? Ти май и логика и граматика не владееш. За сцената и субектите не знам, но това не е геополитика, а макроикономика. И глобализация. Геополитиката ти е близкоизотчния конфликт, философе ;) А за геоикономика... съществува като термин, но не виждам как се прилага за VW
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Геоикономика.Аз не я владея тази наука.Лошото е, че и тези, които би трябвало, защото са на такива "постове", нещо не я владеят.Но VW и мн.други световни субекти, да. Когато в БГ се "основат" подобни национални, дали държавни или смесени структури, които да владеят тази наука и в последствие "имат" какво да предложат на международната сцена, тогава може да очакваме и чужд завод на ишлеме,т.е за сглобяване на коли на наша територия,а дори и наш собствен български завод и не само за коли.Но уви?!
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Всеки сам решава, но тези далеч не са народни вече, като изключим някои шкоди ама и там здраво дерат кожи .
  • #3
    24 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Те се отказват, но аз няма да забравя, че избраха друга държава пред моята като си взимам новата кола :))))
  • #2
    31 rate up comment 4 rate down comment
    Дедо ( преди 3 години )
    Ние може и да имаме шансове, но Фолксваген вече нямат :)
  • #1
    8 rate up comment 29 rate down comment
    Роси ( преди 3 години )
    Още имаме шансове за завода, не забравяйте да гласувате за правилната партия ГЕРБ