IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Назрява нов проблем между Skoda и Volkswagen

Синдикатите в Чехия не са съгласни с преместването на двата най-печеливши модела в чужбина

Ръководството на Volkswagen AG планира да премести производството на два модела на Skoda извън Чехия и това е на път да предизвика сериозен проблем между двете компании. Става въпрос за Superb и Kodiaq, които носят най-големи печалби на марката.


Skoda завод


Шефът на синдикатите на работещите в Skoda – Ярослав Повсик, който е и член на Надзорния съвет на чешката компанията, заяви, че Volkswagen ще изнесе производството на луксозните Superb и Kodiaq в Словения и Германия, докато друг SUV, който сега се сглобява в завода на Skoda – Seat Ateca, ще бъде изпратен в Испания.

„Тази кампания срещу Skoda вече е прекалена. Трябва ли да лишим Skoda от всичко добро и хубаво, което имаме в момента? Ще се бием на всички фронтове – с правителството, в пресата, с Volkswagen, изобщо навсякъде“, категоричен е Повсик.

Skoda е най-големият износител на автомобили в централна Европа, но нейните успехи понякога причинява търкания в рамките на групата VAG, чието ръководство дори обвини чешката марка, че изяжда печалбите на други компании, най-вече на Volkswagen.

През 2019 година Skoda е произвела 29 298 бройки от Superb, 101 586 от Kodiaq и 98 370 от Seat Ateca в своите заводи в Чехия. В световен мащаб компанията е доставила 1,24 млн. нови автомобила на крайни клиенти, като основните пазари са Германия и Китай.

Снимка: Skoda

0 от 500
  • #13
    17 rate up comment 7 rate down comment
    Кавал ( преди 3 години )
    Тя октавията се сравнява с пасат а подръжката е доста по ефтена....
  • #12
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Такова е положението ( преди 3 години )
    Трябва да се чувстват виновни че са богати ли да не би и в самата Германия да няма райони с ниски заплати особено източната част без Берлин точно Германия да бъде обвинявана в липса на солидарност е неблагодарност да не би Рено в Румъния да пращат френски заплати или Тойота в Турция да плаща японски заплати такава е политиката на всички нали и те трябва да имат интерес
  • #11
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Чехия не е бедна ( преди 3 години )
    Те може да не ги произвеждат там за да направят чехите богати но това много помогна на чехите и те са си богати доста близо по стандарт до Италия и Франция а и местят производството не защото в Германия и Испания ще спестят от заплати.. така че приказките със злите немци които насилват другите за им работят евтино не вървят естествено че ще гледат да са конглокентни и печеливши
  • #10
    23 rate up comment 8 rate down comment
    пепе ( преди 3 години )
  • #9
    7 rate up comment 23 rate down comment
    Факт! ( преди 3 години )
    Рено НАД всичко.Всичко е до време само Рено е вечно.Рено или ***!!!!
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    V
  • #7
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Boris ( преди 3 години )
    Май редактора не прави разлика между Словакия и Словения "V
  • #6
    22 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Един директор го каза най-точно: VW не произвеждат коли в Чехия, за да направят чехите богати. Произвеждат ги там, заради по-ниския стандарт на живот, и съответно плащат по-ниски заплати на мурдживците.
  • #5
    11 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Сами са си виновни. Като се продадоха на алчните вълци Фолксваген, какво да очакват!
  • #4
    11 rate up comment 3 rate down comment
    До 3 ( преди 3 години )
    Бъркаш се! Завода е в Чехия и това е разликата, между Чехия и България! ФВ може да са акционери, но правителството може да се застъпи и да реши! Защото Чехия ще си гледа техните интереси и в чужда държава не е само собственика да решава, а правителството!