IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Общото бъдеще на Ford и Volkswagen е под въпрос

Корейският производител LG Chem блокира изграждането на завод за батерии

Концерните Ford и Volkswagen може да не получат акумулатори за своите бъдещи електромобили, чието производство ще бъде насочено в Северна Америка и това поставя под сериозна въпросителна бъдещите им съвместни проекти, съобщава агенция Reuters.


LG Chem


Проблемът в случая е корейският химически гигант LG Chem, който е в конфликт с друга корейско компания SK Innovation, като я обвинява в кражба на интелектуална собственост. Според между двата производителя е от 2019 г., като сега преминава на ново ниво и ще се разглежда от Американска комисия за международна търговия.

В момента LF Chem строи собствен завод в Охайо, в който трябва да се произвеждат акумулатори за електромобили на концерна General Motors. На свой ред, SK Innovation прави същото в Джорджия, като нейната фабрика ще снабдява с батерии предприятията на Ford и Volksаwagen.

LG Chem и General Motors обаче са поискали забрана за строителство на завода в Джорджия, докато Ford и Volkswagen поискаха на Комисията да разреши отварянето на фабриката на SK Innovation. И двете страни се аргументират със защита на инвестициите си в американската икономика и създаването на нови работни места. От LG и GM твърдят, че заради недобросъвестната конкуренция на SK Innovation, електрически коли на GM няма да се търсят и това ще доведе до съкращения на производството и уволнения на работници.

На свой ред, Volkswagen и Ford уверяват властите, че спирането на завода в Джорджия ще ги принуди да отложат пускането на съвместни електромобили за дълъг период от време, тъй като ще им се наложи да търсят нов доставчик на батерии. От Volkswagen определиха ситуацията като „катастрофа“, а представител на Ford допълни, че решението на Комисията (ако не в тяхна полза) ще провокира масови уволнения в отрасъл и много хора ще се окажат безработни в условията на отслабената заради пандемията от коронавирус икономика.

Окончателното решение на Комисията се очаква през октомври. Според експертите, ако вината на SK Innovation бъде доказана, компанията ще плати огромна глоба, но ще продължи строителството на завода си в САЩ.

Снимка: Automotive News

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Абр ВАГи, каква стана тя? "Ширпотребата" се запъна и "великите технологични лидери" се изпооакаха. Ха-ха, голям цирк. Но нищо, така поне Илонката ще гушне още някой милион от "великите технологични лидери".