IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Турция разследва Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes и BMW

Германските производители заподозрени, че са нарушили закона за защита на конкуренцията

Комитетът за защита на конкуренцията в Турция започва официално разследване срещу 5 автомобилни компании - Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz и BMW, заради съмнения, че са се договаряли за едновременно внедряване на различни технологии в новите автомобили, съобщава агенция Reuters.


Audi/Volkswagen


Предварителното проучване на Комитета е показало, че германските автомобили гиганти са съгласували помежду си тавана на цените на автомобилите, използването на филтри за твърди частици както и на внедряване на технологиите SCR и AdBlue. Открити са доказателства, че компаниите вероятно са нарушили Закона за защита на конкуренцията. 

Получените до момента документи от Комитета показват, че петте производителя са се договаряли помежду си за забавяне на предлагането на нов софтуер на системата Selective Catalytic Reduction (SCR), която обработва отработените от дизеловите двигатели газове. Също така те се разбрали и за размера на резервоара на AdBlue (течност за изпускателната система за моторите на дизелово гориво).

Разследването ще засегне и използването на други системи и технологии от автомобилите на петте марки. Сред тях са определяне на максималната граница, при която ще работи системата за контрол на скоростта, както и времето, за което ще могат да се отварят или затварят люковете на покривите на превозните средства.

Събраните сведения до момента показват, че с подобни практики германските производители са нарушили Закона за защита на конкуренцията в Турция, но обвиненията не са доказани доказано официално. Ако това стане, Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz и BMW ще понесат съответните наказания.

Снимка: Autonews

0 от 500
  • #2
    7 rate up comment 5 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Не знаем какво се случва там, но да не го мислим,Турция е пред собствено автомобилостроене може би вече окончателно /ако съдим от публикации по медии/ и може би вече разчиства пазара за собствените си коли.А не се знае и доколко и какви са били уговорките с VW,за да се развали този общ така грандиозен проект. Те си гонят интереситие, и няма да ме учуди ако самите турци са поставили "неизпълними"условия и така нарочно са го провалили.Така се прави ако искаме и ние да имаме собствено производство
  • #1
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Дедо ( преди 3 години )
    Преди години за същото ги разследваха и в Германия. Да им се случи нещо?