IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Турция разследва Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes и BMW

Германските производители заподозрени, че са нарушили закона за защита на конкуренцията

Комитетът за защита на конкуренцията в Турция започва официално разследване срещу 5 автомобилни компании - Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz и BMW, заради съмнения, че са се договаряли за едновременно внедряване на различни технологии в новите автомобили, съобщава агенция Reuters.


Audi/Volkswagen


Предварителното проучване на Комитета е показало, че германските автомобили гиганти са съгласували помежду си тавана на цените на автомобилите, използването на филтри за твърди частици както и на внедряване на технологиите SCR и AdBlue. Открити са доказателства, че компаниите вероятно са нарушили Закона за защита на конкуренцията. 

Получените до момента документи от Комитета показват, че петте производителя са се договаряли помежду си за забавяне на предлагането на нов софтуер на системата Selective Catalytic Reduction (SCR), която обработва отработените от дизеловите двигатели газове. Също така те се разбрали и за размера на резервоара на AdBlue (течност за изпускателната система за моторите на дизелово гориво).

Разследването ще засегне и използването на други системи и технологии от автомобилите на петте марки. Сред тях са определяне на максималната граница, при която ще работи системата за контрол на скоростта, както и времето, за което ще могат да се отварят или затварят люковете на покривите на превозните средства.

Събраните сведения до момента показват, че с подобни практики германските производители са нарушили Закона за защита на конкуренцията в Турция, но обвиненията не са доказани доказано официално. Ако това стане, Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz и BMW ще понесат съответните наказания.

Снимка: Autonews

0 от 500
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До пффф ( преди 3 години )
    Пффффф :)
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Вземи си един мерцедес извън гаранция и се наслаждавай на качеството на изработка. Или пък особено САуди...
  • #10
    5 rate up comment 22 rate down comment
    Луд ( преди 3 години )
    Браво на Амуджите!!!Ердоган е велик диктатор само той може да се опъва на всичко и всички не ката Тиквун тулупа да лиже *** и да си *** народа във газа ето VW оттваря завот във Турция а той ще гш *** а наща тиква нищо намаше да направи ЕВАЛА Ердоган българите да бяхме си останали роби сега щяхме да сме добре
  • #9
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Фактите ( преди 3 години )
    Германците се отказаха да произвеждат коли в опасната и непридвидима ориенталска държава и мустакатия ще им играе сечено.... ЕС би трябвало да разследва незаконните подаръци които турците обещаваха на ваген за завода... и съответно да скъса договорите за безмитна търговия
  • #8
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Всеки сам си решава, но за нов автомобил е факт, че някои марки за под 10 години си удвоиха цените без реално да предлагат нещо ново.
  • #7
    11 rate up comment 10 rate down comment
    Хааа ( преди 3 години )
    До пффф - кое качество на изработка? На тапицерията на седалките? А за силовите агрегати нещо да кажеш? За CAN модулите? 21 век и TDI? Гиганти са в измамата, там са ненадминати. Ако бяха толкова "добри", щяха да са най-продаваните и най-хвалените и нямаше по разни класации за качество да са под КИА даже... факт!
  • #6
    15 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тея пещерняци, да спрат да оправят козите, тогава да съдят автомобилни компании.
  • #5
    22 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Хаха Баба Шмеркел им каза няма завод на ВАг за вас и изведнъж след два дни се появиха тези "сензационни разкрития". А като обещаваше Ердоган да купува по 60-100 хиляди нафтови Пасата ежегодно от новия завод, нямаше картели. Ама да внимава пуяка, МАН да не клопнат кепенците на Манас и да идат в Китай
  • #4
    17 rate up comment 2 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Всяка държава може да създаде собствени производствени мощности, вкл. автомобилостроене, но трябва да има първо "политическа воля" от "политици", а не от "случайни" хора, които "просто" са "спечелили изборите", човешки ресурс, хора, които са "учили", а не такива които "просто" са си "взели" дипломите, и трето да има соц.администр.дисциплина, а не както е сега, някъде административен свръх контрол и регулация, а другаде за "наши хора" процедурен административно-либерастен произвол и безхаберие.
  • #3
    13 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Това разследване отдавна би трябвало да беше завършило в Европа със солени глоби. Толкова очевиден е монополът и снижаването на качеството и услугата...