IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz готви масови съкращения

Около 10 000 служители на компанията ще бъдат освободени

Автомобилният гигант Mercedes-Benz стартира програма по съкращения на голяма част от служителите си. Това съобщава германското издание Automobilwoche, което се позовава на свои източници в концерна Daimler.


Mercedes


Според информациите, до 2025 г. работата си ще загубят около 10 000 души, като някои отдели и подразделенията на компанията ще бъдат закрити. Това важи най-вече за IT-сектора, където Mercedes ще започне да използва външни фирми. Те ще вземат на работа част от освободените специалисти по компютърни и цифрови технологии.

В концерна Daimler и по-рано обсъждаха евентуални съкращения на служителите си, като планът за тях беше разчетен до 2022 г. Пандемията от коронавирус обаче принуждава производителя да вземе още по-сериозни мерки в тази посока, като се очаква те да доведат до икономия на 1,4 млрд. евро.

Сериозна роля в плановете на производителя играе и набиращата популярност на електромобилите. За развитието на техните технологии компанията ще се нуждае от сериозни инвестиции. Затова пък производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене най-вече в Европа ще бъде съкратено сериозно през следващите няколко години.

Снимка: Daimler

0 от 500