IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Законно ли е да ви вземат книжката на границата за неплатени глоби?

Новата практика на МВР предизвиква доста възражения от юристите. Какво трябва да знаете за правата си

От 3 юни на ГКПП Калотина проверяват преминаващите за неплатени фишове и глоби, и отнемат шофьорските книжки на онези, които имат задължения. Системата работи добре и в близките две седмици ще бъде въведена на още осем гранични пункта, обяви комисар Иво Писанов и добави, че само за седмица на Калотина са засечени близо 2000 неплатени фиша на стойност над 363 000 лева.

    
граница, ГКПП, Илинден

Само за седмица на Калотина бяха засечени неплатени глоби за над 360 000 лева. Шофьорите с установени задължения могат да ги платят на ПОС терминал на пункта до 2 часа, в противен случай им се отнема шофьорската книжка. Същата практика ще се въведе и на останалите ГКПП. Снимка КОЛЕЛА


Има ли право обаче МВР да прилага подобни мерки, които някои от потърпевшите шофьори окачествиха като изнудване? Automedia.bg потърси експертното мнение на Стоян Мадин, адвокат от столичната колегия и бивш съдия в Софийски районен съд.

Законът за движение по пътищата в чл.171 действително дава възможност на контролните органи временно да отнемат книжката на водач, който управлява автомобил с незаплатена в срока за доброволно плащане глоба, обясни ни адвокат Мадин. Това може да се случи и непосредствено преди напускане на територията на България.

"Тука са възможни обаче няколко проблема", коментира Стоян Мадин. "Единият е, че много често фишът или наказателното постановление, с което са санкционирани водачите, не са им връчени по надлежния ред. Административните органи разполагат с възможност, когато нарушителят не е намерен на посочения от него адрес, а новият му е неизвестен, да отбележат това върху наказателното постановление и то да се счита за връчено от деня на отбелязването. Не са редки случаите, при които хората са търсени веднъж на адреса си, не са намерени и впоследствие се получава така, че в системата се завеждат като лица с наложени наказания глоба.
Разбирайки за първи път, че имаш наложена глоба при излизане от РБ, те лишават от възможност да оспориш това и буквално си изнуден да я платиш".

  
КАТ, проверка, фишове, таблет

Законът позволява на МВР да отнема книжки и да спира автомобили от движение при неплатени в срок глоби. Много фишове обаче не са връчени по надлежния ред и съответно не е ясно откога тече срокът за плащането им. Освен това законът не позволява да се отнема свидетелството за задължения на друг пътник в автомобила. Снимка ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ


От МВР настояват, че новата практика не нарушава конституционното право на гражданите да напускат страната - дори и с отнета книжка, те можели да го сторят и пеш. Според адвокат Мадин обаче на практика нещата не стоят така. "Наистина няма непосредствена забрана за напускане, но когато водачът е сам или е единственият с правоспособност да управлява МПС, то и ефектът ще е такъв. На следващо място проблем може да създаде автоматизмът при това принудително отнемане не на СУМПС. Липсва критерий за пропорционалност и може за едно-единствено нарушение и глоба в размер на 20 лева да се засегнат съществени права и интереси на гражданите. Все пак целта, която се търси с тази принудителна административна мярка, е осигуряване на безопасността на движението по пътищата и преустановяване на административните нарушения. Трудно защитима е тезата, че при наличие на една или две глоби в неголям размер, отнемането на СУМПС би постигнало този ефект", отбелязва Стоян Мадин.

По-рано пред репортери комисар Писанов обяви, че нямало как хората да не знаят, че са им наложени глоби, но личният ни опит показва точно обратното. Въпреки че по съотношение служители на МВР спрямо общо население България е сред първите в Европа, няма създадена единна система за връчване на фишове. Случвало ни се е полицай от Сливен да ни донесе фиш на вратата, обяснявайки, че е в отпуск, но "колегите са го помолили". През 2019 при подновяване на шофьорска книжка няколко наши колеги установиха в Пътна полиция - София, че имат задължения по електронни фишове за превишена скорост. Преди няколко години МВР въведе възможност за електронна проверка за задължения, но не всички фишове са въведени в системата.

   
комисар Иво Писанов, МВР

Комисар Иво Писанов. Снимка Bulgaria ON AIR


На теория законовият срок за доброволно плащане би трябвало да тече едва след този момент, след фактическото връчване. Но на практика невинаги е така. Освен това от думите на Писанов излиза, че ще се проверяват и пътуващите в автомобила, а не само шофьорът. Законът обаче не позволява под никаква форма да се отнеме свидетелство на водача заради задълженията на друг пътник. Същото се отнася и за намерението на МВР да извършва същите проверки в автобуси и влакове.

Няма съмнение също, че новата практика ще доведе до повече опашки на и без това претоварените в летния сезон гранични пунктове. "Гранична полиция няма притеснения, че ще се образуват задръствания в активния летен сезон, който предстои", отсече комисар Писанов.

Като цяло не е ясно защо органите на реда трябва да прибягват до подобни схеми, за да събират дължимите глоби, при положение, че има множество други начини, предвидени от закона. От МВР се похвалиха, че един от спрените на Калотина шофьори имал над 130 неплатени фиша. Логичният въпрос е защо е трябвало да го хванат на границата, за да го разберат. НАП има изградени механизми за издирване на длъжници или некоректни декларатори. Каква е пречката МВР да постъпва по същия начин?

 

Какво казва законът? Вижте седемте члена с отношение по темата (ГАЛЕРИЯ):

 

 

 

0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Така ли ще пълните хазната....обречени сте
  • #8
    5 rate up comment 3 rate down comment
    вот дъ фак ( преди 3 години )
    Изпадам в амок , как така ще ти взимат книжката за провинения които не предвиждат отнемането й!?
  • #7
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Всички нормални държави, че даже и такива като Румъния и Сърбия, си събират глобите по нормалния, законов ред. Само нашите милицайчета са решили да те издебнат и принудят насила, когато отиваш на почивка . Щото за другото ще им се наложи да работят и да мислят, а те и двете не ги могат
  • #6
    13 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 3 години )
    Глобите трябва да се събиат, спор няма. Сгрешил си, ще си платиш гяволъка. За целта обаче, трябва да те уведомят, че имаш някакво задължение! Аз съм твърдо на мнение, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ти отнемат книжката ако имаш примерно 10 акта, но ти трябва да си наясно, че ги имаш.Мен ме изненадаха с фиш от преди 7-8 месеца за който идея си нямах, че съществува. Платих си го, но все си мисля, че е редно да бъда уведомен за такива задължения за да мога своевремено да си ги платя.
  • #5
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    ти долу директно без паспорт, докато не открият начин за присаждане на мозък. Че докато такива имате право да гласувате, положението ще е все такова
  • #4
    5 rate up comment 11 rate down comment
    ! ( преди 3 години )
    Директно без книжка докато не платиш!
  • #3
    29 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    не мога да си обясня минусите на долните коментари. Само милиционер би ги сложил, но пък как е успял да ги прочете?
  • #2
    25 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Полицейска държава, управлявана от ниско интилигентни умове, чрез още по ниски структури поробващи свободата на човекаВсе още отоманското разбиране ни е по близко от европейското
  • #1
    26 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    писанко, писанко. колко глупости е изрекла милиционерската ти главица. Ама дреме ти, после делата в Страсбург ги плаща държавата от нашите данъци