IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Как една страна уволни цялата си пътна полиция

14 години след това шоково решение резултатите надминават всички очаквания

"Да знаете, че всичко се записва с камера и микрофон", бърза да ни предупреди патрулният полицай, който ни е отбил за проверка между Благоевград и Симитли. Екипировката, с която е окичен, е поредният опит на МВР да се пребори с корупцията в КАТ и с прословутия въпрос "и сега какво правим?". Още е рано да се каже какъв е ефектът. Но случката ни припомня съвсем различния опит на една друга бивша социалистическа държава да прочисти силовите си служби.
  

Как една страна уволни цялата си пътна полиция
В миналото грузинската полиция се състоеше главно от "небръснати 100-килограмови дебелаци с мръсни униформи, които висят по пътищата да изнудват за дребни подкупи". На снимката: служителки на патрулната полиция в Тбилиси днес.

  
Грузия влезе в световните новини през 2004, след като току-що избраният й президент Михаил Саакашвили внезапно уволни... цялата пътна полиция. Почти 30 000 служители бяха освободени, а самата структура - разпусната. Около месец страната се справяше без униформени полицаи, преди да заработи новата Патрулна полиция - съставена почти изцяло от новонаети и обучени съвсем набързо хора. За всеобщо учудване обаче този месец на анонсирано от правителството беззаконие изобщо не доведе до ръст на престъпността - което ясно показва колко ефективно се е борила срещу нея полицията преди това.
  

Как една страна уволни цялата си пътна полиция
Тбилиси днес. Трафикът е хаотичен, но спокоен. Снимки КОЛЕЛА

  
До 2003 Грузия се управляваше от бившия външен министър на СССР Едуард Шеварднадзе, а вътрешното й министерство (наречено Министерство на държавата сигурност) бе под ръководството на бивши кадри на КГБ. Пътната полиция, която бе униформената служба на министерството, беше в плачевно състояние. Заплатите на полицаите се колебаеха около 50 долара, но дори и те рядко стигаха до тях, защото парите се даваха в брой на началниците на отдели, които обикновено задържаха всичко, а на служителите им оставаше да живеят, "от каквото изкарат".

"Рядко можеше да минеш и 10 километра, без да те спре пътен полицай и да ти изкрънка няколко долара подкуп", разказва Шота Утиашвили, бивш шеф на информационния отдел в министерството. "Това бе видът на нашата полиция в очите на обществото - небръснати 100-килограмови дебелаци с мръсни униформи, които висят по пътищата да изнудват за дребни подкупи. Имахме 15 000 такива служители".

 
Тбилиси
За четири дни в Тбилиси видяхме предимно германски и японски автомобили (включително и екзотични тунинги като този, върху основата на Suzuki Vitara), и нито един френски или италиански. Снимка КОЛЕЛА


В началото на 2004 Михаил Саакашвили спечели президентските избори с 96% от гласовете и реши да започне тъкмо от полицията обещаните реформи.
В началото се опитахме просто да засилим контрола, разказваше по-късно той, но какъв контрол над хора, които трябваше сами да си плащат бензина на колата, ако решат да отидат и да арестуват някого? "Ако един човек продължително е бил замесен в подобни нарушения, криминални по природа, не може да очакваш да се промени", казва Ека Ткешелашвили, бившият правен министър. Затова Саакашвили отстрани от силовото ведомство всички ръководни кадри, имали връзки с КГБ, и след това разформирова цялата пътна полиция.

   
Как една страна уволни цялата си пътна полиция
Средищата на нощния живот в Тбилиси, подчертано опасни за туристи в края на 90-те, днес са спокойни и сигурни


Първоначално попълването на новата Патрулна полиция бе проблем. Повечето й служители трябваше да излязат по улиците с едва няколко седмици обучение и в някои случаи нивото им на подготовка бе "шокиращо ниско", както призна един от повиканите на помощ европейски инструктори. Но постепенно нещата се изгладиха. Полицейската академия приемаше кандидати само с висше образование. Междувременно правителството започна осезаемо да увеличава заплатите, да ги плаща по банков път, и преоборудва полицаите с нови автомобили и униформи.

    
Как една страна уволни цялата си пътна полиция
В началото на тази година патрулната полиция създаде отделен корпус, който да се грижи за сигурността на туристите. Грузия е една от най-бързо растящите туристически дестинации в световен мащаб

  
Промяната обаче явно се забеляза, защото пътната полиция, която в края на 90-те бе най-мразената структура в страната, през 2009 в една анкета бе посочена като третата най-уважавана институция след Грузинската православна църква и армията. Днес популярните пътеводители като Lonely Planet препоръчват на пътешествениците да се обръщат към полицията в Тбилиси за помощ, защото служителите й са "любезни и услужливи". Тази година вътрешното министерство в страната създаде специална нова полицейска служба, насочена изцяло към сигурността на туристите.

    
Как една страна уволни цялата си пътна полиция
Михаил Саакашвили с Владимир Путин през 2008. Днес бившият президент е изгнаник и човек без паспорт. Снимка Wikipedia CC

   
Архитектът на тази промяна обаче отдавна не е в Грузия. След като загуби властта, Саакашвили трябваше да бяга в Украйна от заплахата да бъде съден, и загуби грузинското си поданство. За кратко той се сближи с украинския президент Петро Порошенко, който го направи управител на област Одеса. Но отношенията им се влошиха и Саакашвили бе лишен и от украинския си паспорт, превръщайки се на практика в човек без родина.

 


 

0 от 500
 • #13
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Пурко ( преди 2 седмици )
  Руса грузинка е като джобен безшумен ъглошлайф с гумен диск
 • #12
  1 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 седмици )
  Има много причини за това, качеството на пътищата и релефът на страната например. Добрата полиция не гарантира минимум смъртни случаи. Неслучайно и в САЩ са двойно повече на 100 000 души, отколкото у нас. Това, което грузинците са постигнали, е да изкоренят шкембелиите, които нищо не работят и само търсят рушвет, и да намалят корупцията до някакви нормални мащаби
 • #11
  1 rate up comment 0 rate down comment
  333 ( преди 3 седмици )
  По някаква причина имат повече загинали при ПТП от нас, при това чувствително на глава от населението, а на брой автомобили в пъти повече загинали. Явно не е помогнало особено.
 • #10
  5 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Въпреки образцовия кат , продължават да са в челните места по организирана престъпност, няма репортаж в който да не споменат албанската или грузинската мафия
 • #9
  4 rate up comment 3 rate down comment
  Ико ( преди 3 месеца )
  До последните двама:човека ви е казал ЗАД Витарата.Четете преди да пишете.
 • #8
  4 rate up comment 5 rate down comment
  До по-долния ( преди 1 година )
  гладно дилърчИ продадeно рено сънува ...)))
 • #7
  36 rate up comment 2 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Отдясно черната кола е Приус 3. А колкото до уволнението то няма как да стане у нас. Всички са навързани, като свински черва. Много политици и депутати тогава трябва също да си ходят, ако някой се разприказва. Боко и Цецо са главните кадровици на системата и всички назначения на замесници и началници на РПУ и ОДВР миниват през тях и те си казват думата. Не виждам при тази шуробаджанащина нещо добро да се случи.
 • #6
  10 rate up comment 18 rate down comment
  Русия ( преди 1 година )
  До Тинтири-минтири Литва и Естония са на изчезване като нас.Като слагаш пидали тъй става.
 • #5
  26 rate up comment 7 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  За четири дни в Тбилиси видяхме предимно германски и японски автомобили (включително и екзотични тунинги като този, върху основата на Suzuki Vitara), и нито един френски или италиански. Снимка КОЛЕЛА И точно зад тунингованата Витара паркиран Рено Еспас
 • #4
  7 rate up comment 7 rate down comment
  човек ( преди 1 година )
  Снимката на полицайките е обърната.