IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Skoda Octavia получи най-модерните технологии

Те ще осигурят безопасността на всички участници в движението

Функцията Turn Assist ще дебютира в автомобилите Skoda, а Octavia ще бъде първият модел в своя клас, получил тази иновативна технология за безопасност. Използвайки вградените камери, Octavia ще може да проследява насрещния трафик при завиване наляво на кръстовище, както и да идентифицира велосипедисти и пешеходци. Ако бъде открита непосредствена опасност по време на маневрата, колата сама ще спре напълно, предупреждавайки водача за опасността.


Skoda Octavia - технологии


Тази разширена функция за безопасност ще бъде в режим на готовност всеки път, когато двигателят е включен, и ще се активира при подаване на ляв мигач. Докато мигачът показва пред другите участници в движението намерението на водача, Turn Assist е в състояние да предостави допълнителна помощ при избягването на потенциален удар.

Друга новост в Skoda е иновативната технология за предупреждение, която е част от системата за проследяване на слепите зони. Тя работи, когато колата е паркирана. Контролирайки случващото се отстрани на автомобила, както и зад него, системата предупреждава водача и другите пътници кога е опасно да отворят вратите. Това става с визуални предупредителни светлини и звукови сигнали, които продължават докато опасността отмине.


Skoda Octavia - технологии

Работейки както с предни, така и със задни врати, предупреждението няма да позволи на пътниците да отварят вратите, например точно пред велосипедист. Камерите в новата Octavia са в състояние да проследяват възможни опасности зад автомобила на разстояние до 35 метра и под ъгъл от около 120 градуса, осигурявайки по-голяма увереност на шофьорите и пътниците, че е безопасно да излязат от колата.

В допълнение към предупреждението за завиване и за излизане от колата, има и система за избягване на сблъсък, а новата Octavia е първата Skoda, оборудвана с тази технология. Предните камери са в състояние да открият потенциална опасност и да извършват контролирана маневра за избягването й, ако отпред има други превозни средства, велосипедист или пешеходец. Системата използва данни в реално време, предоставени от камери и радари, за да изчисли най-подходящия, и най-важното - най-сигурния, път за заобикаляне на потенциалната опасност. Това изчисление взема предвид разстоянието, широчината и положението на превозното средство или препятствията напред, а системата ще може да изпълнява тази функция при скорост до 140 км/ч.

Снимки: Skoda

0 от 500
  • #4
    7 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    "Ако бъде открита непосредствена опасност по време на маневрата, колата сама ще спре напълно..." - къде ще спре: на средата на кръстовището с полу-извършен ляв завой точно пред връхлитащия друг участник в движението (напр. камион), който е в правото си да премине през кръстовището с предимство и не е имал възможност да види предварително и да знае, че пред него ще застане "умна" Octavia ли?
  • #3
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    кажи коя фирма предоставя най-новите технологии безплатно и в базовата версия, ще направиш голяма услуга на колегите
  • #2
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Чакай да подкарат софтуера на сегашните неща. Пък после ще мислим за другите
  • #1
    15 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    И ... отново пропуснаха да пишат, че всички тези функции се доплащат, и цената минава тази на Пасат.