IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата батерия на Tesla ще струва под 100 долара за кВт/ч

Акумулаторът ще дебютира при Model 3 през 2021 година

Новата батерия, която Tesla ще започне да поставя на Model 3 през 2021 г., ще струва по-малко от 100 долара на 1 кВт/ч, съобщава Reuters. Това означава, че нейната цена при капацитет от 100 кВт/ч ще бъде по-малко от 10 000 долара, което ще позволи сериозно намаляване на стойността на самия електромобил.


Tesla батерия


За сравнение, в момента стойността на акумулаторите, които използва Porsche за своя първи електромобили – Taycan, е 200 долара на кВт/Ч, докато батериите за BMW i3 излизат 253 долара за кВт/Ч (по данни на изданието Businessinsider).

Всъщност, нивото „100 долара за 1 кВт/ч“ е една от най-старите цели, които са си поставили повечето производители. Счита се, че именно неговото постигане ще позволи на масовото навлизане на електромобилите на пазара, тъй като тяхната цена ще бъде съпоставима с тази на колите с бензинови и дизелови мотори (според данни на New York Times, Volkswagen е достигнал тази стойност при ID.3)

Новата батерия на Tesla ще има и още едно много важно предимство, освен по-ниската си цена. Според Илон Мъск, с нея електромобилите ще могат да изминават 1,6 млн. км, което на практика ще ги направи „вечни“. В компанията планират с тези акумулатори да излязата на енергийна пазар, като така Tesla не само ще произвежда електромобили, но и ще доставя електричество. През нощта батериите ще получават енергия по евтината тарифа, а през деня ще е продават по скъпата.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Лизинг лизинг ама я го сметни тоя лизинг. За 100к кола трябва да извадиш 20-25к лв начална, да плащаш всеки месец по 1000 и накрая да извадиш още едни 20-25к. И това без да броим каското, което ще е едни 5-6к на година, обслужване, комплект 18-ки туй онуй. И се оказа че за 4 члено семейсвто с Тесла трябва изкарава 6к на месец минимум. Това колко хора в БГ го могат. И това ако нямат и кредит за жилище. А Теслата е хубаво и гараш да има и то стана дебело и за ИТ-та
  • #4
    5 rate up comment 4 rate down comment
    ( преди 3 години )
  • #3
    5 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Да не мислите че сега Теслите ще се продават по 2 за лев. Не знам точната цена на киловат в момента. Намерих една информация за 160$ на кВч. Което значи че цената ще падне с по 60$. За 75 кВч означава 4500$ тоест малко над 8к лв. Тесла 3 лонг пада от 100к на 92к лв. То без пари. И като сложим че поне в източна Европа инфраструктурата е между 5 и 10 години назад и още известно време ще плакнем очи само.
  • #2
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Вярно е. Аз също бих си купил ел. кола само да не пращам пари на *** и ушанките.
  • #1
    20 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Дано да е вярно ! Това ще е края на ч.алмите и ушанките .