IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Иск за 830 милиона евро срещу Volkswagen

Още над 250 000 души настояват за компенсации по "Дизелгейт"

Германската асоциация на потребителите е подало колективен иск в съда срещу Volkswagen заради измамите с дизеловите двигатели на автомобилите, съобщава местният Handelsblatt. Всички пострадали от "Дизелгейт" са помолени да се подпишат под иска до 20 април. До момента подписите си са поставили над 250 хиляди души.


Volkswagen


Както се знае, че скандалът избухна през 2015 г., когато Volkswagen Group беше осъдена за занижаване емисиите на автомобили с дизелов двигател, чрез използването на специален софтуер. Концернът претърпя огромни финансови загуби, но явно все още има хора, които се чувстват излъгани. Отбелязва се, че след разкриването на измамата собствениците на автомобилите не можеха да ги продават на цената, на която разчитаха.

Според адвокати, ищците могат да си върнат до 15% от първоначалната цена на своите автомобили. В зависимост от типа превозно средство и годината на производство, концернът е длъжен да изплати обезщетение в размер от 1350 до 6257 евро. Общата сума на плащанията ще бъде около 830 милиона евро. Досега Volkswagen AG загуби от скандала около 35,3 млрд. евро и очаква да плаща по него до 2021 година, като средствата за това са заложени в бюджета.

"Федералната асоциация на потребителите очакваше, разбира се, повече. Но в контекста на сложните преговори резултатът е максимален. Офертата не е щедра, но е в рамките на сумите за обезщетение, постигнати по-рано при индивидуални съгласувания в германските съдилища", каза Клаус Мюлер, член на съвета на асоциацията.

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до 1 ( преди 4 години )
    Е да пише, ама като не знае бъкел немски!
  • #4
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Закривайте я тази фабрика за лъжи и не ни занимавайте с подобни нещастници!
  • #3
    9 rate up comment 13 rate down comment
    Shrek ( преди 4 години )
    Дреме ми за целият "дизелгейт"! Цял живот с малки изключения съм карал коли на ВАГ и винаги съм бил много доволен! И сега съм с нова кола на същата компания! Умишлено не споменавам марките и моделите, защото винаги си купувам нови коли и не искам да правя реклама.
  • #2
    3 rate up comment 11 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Той не живее на ужким, сигурно е там, живее в апартамент с още 5 човека и чака на опашка за тоалетната,а за Фауве пари няма, щото като миеш ***, пари има само за японски премиум от моргата
  • #1
    9 rate up comment 9 rate down comment
    де го оня ( преди 4 години )
    Оохоо, сега е момента! Айде нашият ти си: живееш /ужкем/ в Германия, мразиш VW /всъщност ти мразиш всички и всичко/, не ти стигат паричките /на кой ли му стигат/, пиши им там, па дано те огрее/ама надали/!!