IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Канада глоби Volkswagen с рекордна сума

Концернът ще плати близо 150 млн. долара заради дизелгейт

Канада глоби Volkswagen с рекордна сума

Volkswagen Group продължава да получава солени глоби заради скандала с манипулираните дизелови двигатели, станал известен като "дизелгейт". Този път властите на Канада наложиха санкция от 149,7 млн долара, като това е рекордна за страната сума за престъпление против околната среда.

Както съобщава агенция Reuters, през декември срещу Volkswagen Group са повдигнати обвинения за внасянето на територията на Канада на близо 128 000 автомобила, нарушаващи нормите на вредни емисии СО2. Концернът е обвинен в общо 60 нарушения, като се е признал за виновен.

Прокурорът по делото Том Лемън определи глобата като "безпрецедентна" и уточни, че тя превишава 26 пъти предишното най-голяма наказание за нарушение на екологичните закони. Всички пари, които Канада ще получи от Volkswagen, ще бъдат насочени към екологични проекти на национална ниво - както в големите градове, така и в провинциите на страната.

Самият скандал започна още през 2015 г., когато германският производител призна, че е използвал програмно оборудване на автомобилите си, което манипулира показателите за отделяните вредни емисии. Общата сума на глобите, наложени на Volkswagen Group, е над 90 млрд. долара, като концернът беше принуден да изтегли над 11 млн. дизелови автомобили в сервизите си.

Снимка: Volkswagen

0 от 500