IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Полша глоби Volkswagen с рекордните 31 млн. долара

Санкцията е за манипулиране на показателите за вредните емисии

Полша глоби Volkswagen с рекордните 31 млн. долара

Управлението за защита на конкуренцията и на правата на потребителите в Полша налага глоба от рекордните 31 млн. щатски долара на компанията Volkswagen Group Polska, която е подразделение на германския автомобилен концерн Volkswagen, съобщиха от ведомоството.

"Глобата е заради въвеждане в заблуждение за нивата на вредни емииси, отделяни от автомобилите. Това е най-високата глоба, налагана в историята на UOKiK за нарушение на правата на потребителите", се казва в изявлението.

Всъщност, това е поредният орган, който се произнася по този въпрос. От Управлението са категорични, че Volkswagen е манипулирал данните и по този начин е излъгал потребителите, че негоите транспортни средства са екологично чисти.

"Екологично съзнание на хората в Полша расте и много от излъганите в случая клиенти на Volkswagen e можело да избират автомобили на други производители, които отделят по-малко вредни вещества", коментира председателят на UOKiK Марека Нехчала. 

Така, това е поредната глоба, наложена на германския концерн заради избухналия през 2015 г. скандал с манипулирани вредни емисии. Тогава се оказа, че автомобилите на Volkswagen са оборудвани със система, благодарение на която изглежда, че колите са напълно екологични, но всъщност реалните показатели са в пъти по-високи от допустимите.

Снимка: Volkswagen

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    При това официално изказване, би трябвало да раздадат тези 31 млн. на собствениците на VW. Дали? :)
  • #3
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Фолцваген ( преди 4 години )
    Българска поговорка: Може жената да е от село, но колата и кучето трябва да са немскиповечето водачи на автомобили от групата фолцваген са нагли, супер бързи и неспазващи никакви ограничения на пътя, най бруталните катастрофи в България стават с коли от марките на Фолксваген група.
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Макарон ( преди 4 години )
    Сега всяка държава ли ще ги удари с по една глоба? От една страна ми се струва нередно, от друга пък те са измамници.
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    При положение, че това е най-полулярната марка коли в България, ние няма ли да ги ударим, така и така офертата за завода беше само да се изнуди Турция повече?